Aktuelno Bosna i Hercegovina Politika Sandžak Srbija

SDA Sandžaka: Parlamentu Srbije na razmatranje i usvajanje Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka predala je parlamentu Srbije na razmatranje i usvajanje Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, saopćio je je portparol SDA Sandžaka Merfid Kamešničanin.

“U skladu sa tim Stranka demokratske akcije Sandžaka, kao parlamentarna stranka koja zastupa interese Bošnjaka, predala je Narodnoj skupštini Republike Srbije na razmatranje i usvajanje Rezoluciju o genocidu u Srebrenici”, rekao je Kamešničanin, objavila je Anadolu Agency (AA).

On je naveo da SDA Sandžaka poziva predsjednicu Skupštine Srbije Maju Gojković da u dnevni red prve naredne sjednice uvrsti ovu Rezoluciju.

“Usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Srbije skinut će se odgovornost sa svih budućih generacija srpskog naroda za genocid nad Bošnjacima koji je neko počinio u njihovo ime”, poručio je Kamešničanin u obraćanju medijima.

On je, prenoseći stav SDA Sandžaka o pravosnažnoj presudi suda u Hagu prema kojoj je Radovan Karadžić osuđen je na doživotnu kaznu zatvora za udruženi zločinački poduhvat u Bosni i Hercegovini, kazao da ova presuda Karadžiću nije do kraja pravedna, ali je u dobroj mjeri ohrabrujuća.

“Radovan Karadžić proglašen je krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti, kao i za etničko čišćenje Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini.
Ova presuda predstavlja i jasnu poruku državnom vrhu Srbije da prestane sa negiranjem zločina genocida počinjenog od strane srpskih oružanih snaga”, kazao je portparol SDA Sandžaka.

SDA Sandžaka kao stranka bošnjačke nacionalne manjine u Skupštini Srbije ima dva poslanička mjesta u nastupa zajedno u poslaničkom klubu sa Liberalno-demokrtaskom partijom (LDP) čiji je lider Čedomir Jovanović.

Povezane vijesti