Aktuelno Društvo Srbija

Beograd: Napadnut Rodoljub Šabić

Dugogodišnji povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Republike Srbije Rodoljub Šabić fizički napadnut je večeras u Beogradu.

Šabić je na svom twitter nalogu objavio fotografiju na kojoj se vidi povreda na njegovom licu i napisao. “Šta su napravili od mog grada?”. On je kasnije napisao: “Bezumlja u ovoj zemlji imamo i previše. Zato moram da kažem, siguran sam da ovo nije posledica nikakvog politički inspirisanog napada”.

Rodoljub Šabić je bio i bio ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu u Vladi Zorana Đinđića, od juna 2002. godine

Šabić je porijeklom iz Bosne. Rođen je u Derventi 1955. godine, djetinjstvo je proveo u Sarajevu i Brčkom, a sa dvanaest godina se njegova porodica preselila u Beograd. Diplomirao je na pravnom fakultetu i radio kao advokat. Zajedno sa još 7 advokata je osnovao CESID, stoji u biografiji.

Politikom je počeo da se bavi osamdesetih godina, kada je u Vladi Ante Markovića bio podsekretar za zakonodavstvo.Nakon toga je bio jedan od osnivača Socijaldemokratije, a onda se priključio Socijaldemokratskoj partiji, iz koje se iščlanio kada je izabran za povjerenika za informacije od javnog značaja 2004. Bio je narodni poslanik i potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije. Oženjen je i ima jedno dijete

Rodoljub Šabić važi za jednog od istaknutih pravnih eksperata u Srbiji i regionu i dobitnik je više nagrada i priznanja.
„Specijalno priznanje za uređivački podvig“ (Udruženja novinara Srbije) 2006. godine, „Ličnost godine u borbi za slobodu medija“ (Misija OSCE-a) 2007., „Najevropljanin“ (Prva evropska kuća) 2008. „Vitez poziva“ (Liga Eksperata – LEX) 2009. „Reformator godine“ (Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj – NALED) 2010., Nagrada za doprinos borbi protiv korupcije (Misija EU i Savet za borbu protiv korupcije) 2011., „Ličnost godine“ (Misija OEBS-a) 2011., Počasni član Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) 2011., Nagrada za doprinos Evropi (Evropski pokret u Srbiji i Međunarodni evropski pokret) 2012., Nagrada za instituciju sa najvišim stepenom antikorupcijskog integriteta (BIRODI) 2013.

 

 

Povezane vijesti