Aktuelno Politika Sandžak

Prof. dr. Sead Šemsović podnio ostavku u BNV-u

Vijećnik Bošnjačkog nacionalng vijeća (BNV) prof. dr. Sead Šemsović podnio je ostavku u najvišem predstavničkom tijelu Bošnjaka u Srbiji. On je u vezi dešavanja u BNV-u istakao da ne želi birati ni jednu stranu, ali se kao stručnjak i dalje stavio na raspolaganje BNV-u.

Sarajevski heftičnik “STAV” je na svojoj internet starnici objavio da je unuvirzitetski profesor dr. Sead Šemsović ostavku uputio na ruke Sulejmana Ugljanina koji je bio nosilac liste „Samoopredjeljenje“ i predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esada Džudže.

„Moja saradnja s Vijećem traje već dvanaest godina i isključivo je bila usmjerena ka provođenju sistema obrazovanja na bosanskom jeziku u Sandžaku. U ovom sam periodu, ne žaleći ni vremena ni truda, okupljao zainteresirane bošnjačke intelektualce da što bolje ostvarimo svoja Ustavom i zakonima zagarantirana prava u Republici Srbiji. Obrazovanje na bosanskom jeziku unutar sistema državnog obrazovanja najbolje je obrazovanje na bosanskom jeziku na prostoru bivše Jugoslavije. Izrađeni su ishodi i standardi obrazovanja za bosanski jezik kako za osnovnu tako i za srednju školu, izrađeno je preko 200 udžbenika, održane su desetine seminara, tri godine zaredom imamo malu maturu na bosanskom jeziku i u pripremi je Državna matura za školsku 2020/2021. godinu; u realizaciji je pokretanje studijskog programa za bosanski jezik i književnost pri Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Trenutno je u procesu obrazovanja na bosanskom jeziku uključeno preko 17.000 učenika na prostoru Sandžaka.

Ulazak na listu „Samoopredjeljenje“ bio je u cilju moje profesionalne pomoći Bošnjacima Sandžaka da steknu svoja Ustavom i zakonima zagarantirana prava iz oblasti obrazovanja. Trenutno stanje unutar Liste i unutar Vijeća nije prostor za moje dalje djelovanje, jer je moja pozicija vijećnika u nizu navrata bila zloupotrijebljena, a moj diginitet univerzitetskog profesora grubo narušen. Uprkos molbama da se iznađe središnje rješenje, strane u sukobu nisu iskazale dovoljno spremnosti za ozbiljnim traganjem ka rješenju, a ja u ovom slučaju ne želim birati stranu”, stoji u ostavci koju je prenio STAV.

Šemsović, inače šef Odsjeka za književnosti naroda Bosne i Hercegovine Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, bio je član Odbora za obrazovanje, te zamjenik predsjednika Bošnjačkog prosvjetnog savjeta u BNV-u, svoja stručnu pomoć je i dalje ostavio na raspolaganje Vijeću.

“Ukoliko Vijeće smatra da je moja stručna pomoć i dalje potrebna, tu vrstu saradnje možemo nastaviti“, poručio je.

Povezane vijesti