Aktuelno Politika Sandžak

Jasmina Curić izabrana za predsjednicu Bošnjačkog nacionalnog vijeća

Univerzitetska profesorica i vijećnica sa liste “Samoopredjeljenje” Jasmina Curić izabrana je danas za predsjednicu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

Za nju je glasalo 18 prisutnih vijećnika sa lista “Samoopredjeljenje dr. Sulejman Ugljanin” i sa liste “Vakat je – prof. dr. Sait Kačapor”.

Na sjednici Vijeća prisustvovalo je i osam vijećnika sa liste “Matica bošnjačka”.

Prethodno su vijećnici sa mjesta predsjednika smjenili Esada Džudžu koji je danas preko medija objavio da je podnio ostavku na mjesto vijećnika u Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

Jasmina Curić je prva žena koja je izabrana na čelo Bošnjačkog nacionalnog vijeća od njegovog osnivanja 11. maja 1991. godine, pod imenom Muslimansko nacionalno vijeće (BNVS), a nakon 2003. godine kao Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

U svom prvom obraćanju Jasmina Curić je rekla da je Bošnjačko nacionalno vijeće najviše političko i predstavničko tijelo Bošnjaka Sandžaka i biti na njegovom čelu je velika čast i obaveza.

“Pozivam sve Bošnjake da zajednički radimo na istim ciljevima. Radiću u interesu građana Sandžaka, posebno Bošnjaka, poštujući izbornu volju, a sve u pravcu boljeg, pravno i eknomski, sigurnijeg života građana Sandžaka. Biću uspješna onoliko koliko mi i vi pognete”, poručila je ona i dodala da će Bošnjačko nacionalno vijeće biti otvoreno za medije.

Jasmina Curić, rođena je 1965. godine u Novom Pazaru. Osnovno i srednje obrazovanje završila je u Novom Pazaru, a studije na Prištinskom Univerzitetu gdje je dobila zvanje inženjera agronomije.

Nakon nekoliko godina radnog angažovanja u tadašnjoj Holding kompaniji Vojin Popović i Gradskoj upravi Grada Novog Pazara, završava i master studije na Univerzitetu Ujedinjenih Nacija, Evropskog centra za mir i razvoj iz oblasti menadžmenta u agroekonomiji.

U toku svog radnog angažovanja u Ministarstvu ekonomije i obavljanja funkcije posebnog savjetnika ministra za regionalni razvoj u Beogradu.

Zvanje doktora nauka iz oblasti agroekonomije stekla je na Univerzitetu u Beogradu.

“Obzirom da potiče iz bošnjačke porodice visoke svijesti o nacionalnoj pripadnosti, Jasmina Curić se od svoje rane mladosti priključuje pokretu SDA i do današnjeg dana ostaje dosljedna idejama ove političke organizacije. Visoko obrazovanje i jasna svijest o nacionalnoj pripadnosti ističu je u idejama o rešavanju nacionalnih pitanja te se svrstava u aktivne članove Bošnjačkog Nacionalnog Vijeća, navedeno je u njenoj biografiji na sajtu liste “Samoopredjeljenje”.

Radno je angažovana na Državnom Univirzitetu u Novom Pazaru kao i u Gradskoj Upravi Novi Pazar.

Povezane vijesti