Aktuelno Društvo Ekonomija Novi Pazar Tutin

Rekonstrukcija puta Novi Pazar – Tutin počinje u septembru

Ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da će rekonstrukcija puta Novi Pazar – Tutin početi u septembru i da je rok za završetak radova dvije godine.

“Projekat o kojem se govorilo duže od deset godina, rekonstrukcija puta Novi Pazar – Tutin, konačno kreće početkom septembra. Smatram da je to najvažnija saobraćajnica i projekat u ovom regionu. Od predstavnika kompanije ‘Tasyapi’ (Tašjapi), koji će obaviti vjerujem dobar posao, smo dobili izvještaj šta je sve urađeno u tom pripremnom periodu. Rekonstrukcijom će biti izgrađen put u dužini od oko 23 kilometara, rok za završetak radova je dvije godine, a vrijednost radova oko 24 miliona evra”, izjavila je Mihajlović, objavilaje Anadolu Agency (AA).

Ona je naglasila da se rekonstrukcijom ovog putnog pravca počinje zahvaljujući nikada boljim odnosima Srbije sa Republikom Turskom, te da važan ravnomeran infrastrukturni razvoj svakog dijela Srbije, kako bi se stvorili uslovi za ulaganja, otvaranje novih radnih mjesta i brži protok robe i ljudi.

Mihalovićeva je u Novom Pazaru zajedno sa ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem održala radni sastanak na kojem su prisustvovali načelnik Raškog okruga Nebojša Simović, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, i predsjednici opština Tutin i Sjenica, Kenan Hot i Hazbo Mujević.

Tokom tog susreta bilo je riječi i o drugim infrastrukturnim projektima, čija je realizacija u toku ili se planira, a čime će se, kako je istaknuto, stvoriti uslovi za privredni razvoj sandžačke regije.

Potpredsjednik i ministar Vlade Srbije Rasim Ljajić je rekao da je ovo prvi put, za posljednjih dvadeset godina, da se kompletno Ministarstvo infrastrukture sastane u Novom Pazaru, a to znači, istakao je Ljajić, da Novi Pazar i Sandžak neće biti više ”slijepo crijevo”, u infrastrukturnom i komunikacijskom smislu u regionu.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je objavio na svom fb profilu da je “ovako jaka delegacija garant za realizaciju ovog projekta, koji je od vitalnog značaja za sandžačke gradove, jer putevi znače život”.

“Vrijednost projekta je 24 miliona eura a radove će izvoditi turska kompanija Tašjapi. Uskoro počinje i rekonstrukcija puta Novi Pazar – Raška i mnogo infrastrukturnih projekata u gradu, koji su garant poboljšanja kvaliteta života građana”, naveo je Biševac.

– Obećano preko 100 kilometara saobraćajnica u Sandžaku

Predsjednik Opštine Tutin Kenan Hot kazao je da ga je obradovala vijest da će rekonstrukcija puta ka Novom Pazaru početi u septembru, kao i to što će se, kako mu je obećano iz “Puteva Srbije”, raditi preko 100 kilometara saobraćajnica u Sandžaku.

“Radiće se i drugi projekti, a koje nam je obećao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom posjete Tutinu. To je ono što nam treba, što treba građanima i privredi”, naglasio je Hot.

Povezane vijesti