Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Srbija

Akademik Jahić o negiranju bosanskog jezika: To je najveća nesreća, u granicama idiotizma i loših namjera

Bosanski lingvist i književnik akademik Dževad Jahić ocjenio je da je “balkanski specifikum da negiramo jedni druge”.

Komentarišući negiranje bosanskog jezika profesor Jahić je kazao da je to nama nesretna historija ostavila u amanet i da bliskost hrvatskog, spskog, bosanskog i crnogorskog jezika ne dovodi u pitanje narod i njegov jezik.

“To je najveća nesreća za zemlje, za prostore, a nauka na to, naravno gleda istinom. Ako je naučna istina da nešto postoji kao zemlja gotovo hiljadu godina i narod koji u njoj postoji, negirati nešto od toga je, u posljednje vrijeme upotrebljavam termin, u granicma idiotizma ili loših namjera. Ja sad žalim što o tome govorim”, rekao je večeras u Novom Pazaru eminentni profesor i filolog.

Upitan da prokomentariše stav svog kolege prof. dr. Milivoja Pavlovića, predsjednika Programskog savjeta RTS-a prema kojem “filološke nauke nemaju saglasnost da je bosanski jezik dorastao do nivoa zasebnog jezika” odgovara da filološka nauka ni jedan od ovih naših jezika ne može prihvatiti kao zaseban onako kako ga mi shvatamo.

“Ni jedan. Ni Hrvatski, ni Srpski, ni Bosanski, ni Crnogorski. Ovo su jezici koji su historijski proizišli iz srpskohrvatskog, koji imaju štokavsku zajedničku bazu. To struka sve zna, a druga je stvar što ljudi iz nauke upola znaju, manipuliraju ili prešutkuju, neće… To je druga svar. Znači: Ni jedan od ovih jezika nisu toliko različii jedni od drugih da bi na osnovu razlika bio priznat jezik. Oni su vrlo bliski i ta bliskost je fenomen, ali to uopće ne dovodi u pitanje narod i njegov jezik. Niti dovodi u pitanje hrvatski narod i hrvatski jezik, ni srpski narod ni srpski jezik, ni bošnjački narod ni bosanki jezik, ni crnogorski narod jezik. To ne dovodi u pitanje”, rekao je akademik Jahić za SNews pred promociju 8. i 9 toma Rječnika bosanskog jezika u Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Podsjećamo daje predsjednik Programskog savjeta RTS-a Milivoje Pavlović, u utorak 19. novembra, u Sjenici, na javnoj raspravi o programskim sadržajima Medijskog javnog servisa Srbije, ponovio stav negirajući postojanje bosanskog jezika kao zasebnog jezika.

Pavlović je ponovio zaključka iz juna ove godine, donešen na zahtjev za formiranje redakcije na bosanskom jeziku koji je RTS-u uputilo Bošnjačko nacionalno vijeće, rekavši da “jedan od argumenata zbog kojih ovaj zahtev nije prihvaćen tako lako je što ne postoji problem razumljivosti i elementarne komunikacije ili komunikativne funkcije jezika”.

Povezane vijesti