Aktuelno Knjigofil Kultura Sandžak

Akademik Krcić: Handke je produkt velikosrpskog režima

Bošnjački filozof, etičar i estetičar iz Sandžaka Prof. Dr. Šefket Krcić uputio je javni poziv svim humanistima svijeta da dignu glas protiv Nobelovog komiteta zbog dodjele nagrade za književnost u 2019. godini, austrijskom piscu njemačkog i slovenačkog porijekla, Peteru Handkeu.

“Širi se zlo vrijeme svijetom. Ponor za literaturu. Apsurd nad apsurdima! ,,Nobel’’ za profašističkog pisca Handkea za 2019. g, (koji je zdušno i otvoreno 90-ih godina prošlog stoljeća podržavao diktatora S. Miloševića i genocid u Srebrenici), predstavlja kraj evropske etike i demostraciju surove političke moći nad nedužnim žrtvama Bosne i Hercegovine, Kosova i šire. Tim zluradnim činom Švedska Akademija je izvršila naredbu moćnika i doživjela moralno posrnuće i samoubistvo”, ocjenio je akademk Krcić.

On je u svom javnom nastupu ocjenio da je takav apsurdni ishod predvidio jedan sjajni filozof, pisac i mislilac Žan Pol Sartr (Jean Paul Sartre), 1964, kada je, za svoje humanističko književno djelo, odbio primiti Nobelovu nagradu.

Povezane vijesti