Aktuelno Crna Gora Društvo Kultura

Akademik Šerbo Rastoder uvakufio legat od 100.000 strana arhivske građe i rijetkih naslova

Akademik Šerbo Rastoder je biblioteci Medrese “Mehmed Fatih” u Podgorici uvakufio legat od 100.000 strana arhivske građe i rijetkih naslova koje je sakupljao u toku svog intelektualnog rada.

Tekst Vakufname je na sinoćnoj svečanosti pročitan u amfiteatru pred ministrima, ambasadorima, profesorima i učenicima medrese koje je profesor uvrstio kao svjedoke ove Vakufname.

Uz učenje tekbira Vakufnamu je uručio hfz. Sulejman Bugari, nakon čega je akademik održao predavanje Islamsko orijentalna baština Crne Gore.

Akademik Ratoder je ovim povodom na vakufnami i društvenim mrežama postavio kur’anski ajet: “On daruje znanje onome kome on hoće,a onaj kome je znanje darovano-darivan je blagom neizmjernim.A shvatiti mogu samo oni koji su razumom obdareni. (El-Bekare 269)

“Neograničena zahvala i bezgranična blagodarnost neka bude vlasniku svega svijeta uzvišenome Bogu svesilnome, koji čovječje pismo na najpraktičniji i najpodesniji način udesi i dobročiniteljima dženetsko naselje dariva”, stoji u podnaslovu ovog zavještanja.

Vakfija Prof. dr Šerbo Rastoder rođen je 1956. godine u Radmanjcima kod Petnjice (Sandžak, Crna Gora), redovni je profesor Univerziteta Crne Gore i redovni član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti(CANU), Bošnjačkeakademije nauka i umjetnosti (BANU) i Dukljanske akademije nauka i umjetnosti (DANU).

Islamska zajednica Crne Gore je u u prilog ovoj vijesti objavila i tekst vakufname.

Povezane vijesti