Aktuelno Crna Gora Društvo

Alarmantan podatak o vozačima pod dejstvom alkohola na putevima u Croj Gori

U Crnoj Gori je tokom prethodnih 10 mjeseci od strane saobraćajne policije na prisustvo alkohola u organizmu kontrolisano 88.265 vozača i čak njih 11.809 ili skoro 14 posto zatečeno je da upravlja vozilom pod dejstvom alkohola, saopštio je Dragan Gorović, načelnik Odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja u Upravi policije.

Kada se ovom broju doda tzv. „tamna brojka” onih vozača koje policija nije registrovala i kontrolisala, onda je realno pretpostaviti da je taj broj značajno veći, što je podatak alarmantan za čitavo društvo, upozorava Gorović.

Kako je istakao pored brojnih apela i upozorenja, broj vozača koji kontumiraju alkohol, a nakon toga sjednu za upravljač automobila, se ne smanjuje, naprotiv u odnosu na 10 mjeseci 2018. godine broj vozača koji su zatečeni da upravlja vozilom pod dejstvom alkohola, u ovoj godini je veći za 924.

“Samo tokom predhodnog vikenda, zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola (više od jednog promila alkhola u krvi), u Crnoj Gori je od strane saobraćajne policije, shodno Zakonu o prekršajima i Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima, sankcionisano, lišeno slobode i zadržano čak 40 vozača“, navodi Gorović.

Kako se navodi iz Uprave policije Crne Gore policijski službenici će i u narednom periodu, nastaviti sa preventivnim, ali i represivnim aktivnostima i pojačanim kontrolama učesnika u saobraćaju, uključujući i kontrolu vozača koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, posebno u noćnim časovima i danima vikenda, kako bi uticali na smanjenje ovakvog ponašanja vozača i ujedno, broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama.

„Ovom prilikom još jednom apelujem na vozače da ako su konzimirali alkohol, ne sijedaju za volan svoga automobila, jer ovakvim, društveno neprihvatljivim i neodgovornim ponašanjem, ugrožavaju svoj život, kao i živote svojih saputnika i ostalih učesnika u saobraćaju”, upozorava Dragan Gorović.

Povezane vijesti