Aktuelno Crna Gora Društvo Regija

Amfilohije: Đukanović ateista koji stvara crkvu, Đukanović: Srpska pravoslavna crkva pokušava da čuva “infrastrukturu velike Srbije”.

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohije (Radović) izjavio je za RTS da je zapanjen izjavom predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića u kojoj je rekao da će “raditi na obnovi crnogorske autokefalne crkve i da Spska pravoslavna crkva se služi da bi čuvala infrastrukturu velike Srbije u koju vjeruje”.

Amfilohije je istakao da je to prvi put u istoriji da “ateista stvara crkvu”.

“Ja sam bio zapanjen ovim što sam čuo od predsednika Crne Gore, čovjeka koji je naslednik komunističke vlasti i koji se javno deklariše kao ateista. S druge strane, on prigovara kako neće crkva da se miješa u politiku, a pokušava da bude glava crkve, da stvara svoju crkvu. To je prvi put u istoriji da ateista stvara crkvu”, rekao je mitropolit Amfilohije za RTS.

“Upravo sam se sa našim patrijarhom vratio iz Sirije i Libana, tamo smo doživjeli staru crkvu iz apostolskih vremena i hodali putem Svetog apostola Pavla, tamo postoji saglasnost među hrišćanima bez obzira na njihove razlike, pa čak hrišćana i muslimana i tamo se predsjednici ne mešaju u unutrašnja crkvena pitanja. Zbog svega toga, bio sam zapanjen zbog ovoga što sam čuo od našeg predsjednika Crne Gore”, kaže mitropolit crnogorsko-primorski.

– Ateista i crkva

“Milo Đukanović se javno deklariše kao ateista, naslednik je onog dela komunističke vlasti koja je ateistička, a u isto vrijeme pokušava da bude glava crkve, da stvara svoju crkvu. To je prvi put u istoriji čovječanstva da jedan ateista i ateistička vlast stvaraju crkvu, to je zapanjujuće, pa ako je i od našeg predsejdnika”, ističe Amfilohije.

Amfilohije, na izjavu Đukanovića da Spska pravoslavna crkva se služi da bi čuvala infrastrukturu velike Srbije, kaže: “To apsolutno nikakve veze nema sa Velikom Srbijom, Mitropolija crnogorsko-primorska i to zna i gospodin Đukanović, u ono vrijeme kad je bio referendum, poručivala je — ako narod izglasa tu nezavisnost, crkva to prihvata.”

Mitropolit crnogorski-primorski navodi da su oni već “stvorili svoju sektu 2000. takozvanu Crnogorsku pravoslavnu crkvu, na čelu sa jednim bivšim sveštenikom Carigradske patrijaršije, kome nije smetalo da bude paroh Carigradske patrijaršije u Rimu”.

“Pa i taj (Miraš Dedeić, prim.a) je proklet od strane carigradskog patrijarha, o tome je gospodin Đukanović obavešten, jer mu je dostavio jedno pismo pre desetak godina u vezi sa svim tim. Kakva vjera, takva večera. To je direktno miješanje u pitanje crkve i njenog ustrojstva”. navodi Amfilohije i dodaje da se Đukanović u suštini odriče države kralja Nikole, koji je beskrajno poštovao i crkvu i njeno ustrojstvo, a da ovaj nosilac tog modernog crnogorstva.

Mitropolit crnogorsko-primorski je govoreći o novom zakonu kojim bi trebalo da budu regulisana pitanja vjerskih zajednica u Crnoj Gori ocjenio da je to “nešto što nema nikakve veze sa pravom i pravdom”.

“Sekularna država bi da otima hramove, kome da ih da? Toj svojoj sekti koju je porodila? To je neshvatljivo i neprihvatljivo, ja sam zapanjen ovim što radi gospodin Đukanović sa kojim sam imao ne mali broj razgovora u svoje vrijeme. Šta se to s njim sada događa? To je neka novokomponovana Crna Gora koja nema veze sa istorijskom Crnom Gorom”, poručio je.

– Sloboda vjeroispovjesti, SPC i velika Srbija

Na izbornoj konferenciji Demokratske partije socijalista (DPS) Nikšić predsjednik partije i Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) pokušava da čuva “infrastrukturu velike Srbije”, prenose podgoričke Vijesti.

“Priča o prekograničnim eparhijama, suprotna osnovnim principima organizacija pravoslavlja svuda u svijetu, Srpska pravoslavna crkva se služi da bi čuvala infrastrukturu velike Srbije u koju vjeruju. Vjeruju da je Crna Gora greškom postala nezavisna i da će nas vrijeme dovesti do spaznaje te greške i do potrebe da se opet okrenemo izgradnji velike Srbije. Moramo svojom postojanošću, odlučnošću, vizionarstvom da im kažemo da od toga nema ništa, da naše odluke nijesu greške, već temeljno promišljene i da njima ispravljamo teške istprijske nepravde nanešene Crnoj Gori i generaciji naših predaka. Da na taj način otvaramo jasnu vizuju evropske budućnosti i da nas u tome niko ne može skrenuti”, poručio je Đukanović.

– Pokušaj za očuvanje vjerskog monopola u Crnoj Gori

Prema njegovim riječima na Balkanu, kao i u Crnoj Gori, i dalje se vodi teška borba između dvije politike – jedne koju DPS i Crna Gora predvode, a to je evropeizacija ovog prostora, i druga koja pokušava da konzervira stanje zaostajanja Balkana.

“Stanje u Crnoj Gori je bolje, ali ni ovdje naši protivnici ne jenjavaju, bilo da se javljaju kao opozicija, parapolitičke organizacije, u formi tobože nezavisnih medija, NVO sektora, vjerskih organizacija. Danas Srpska pravoslavna priča pokušava da kroz razne forme opstruira ono što su evropska htijenja i ambicije savremene Crne Gore želeći da na taj način čuva svoj vjerski monopol u Crnoj Gori, opstruirara uspostavljanje pravne države i da i dalje nastavi da koristi ono što joj saglasno pravnom sistemu Crne Gore ne pripada. Ona pokušava da na taj način ispravlja ono što su tobož, kako to oni misle, kratkovide ovovremene politike odlučile. To saopštavaju vrlo jasno kroz stavove da države nastaju i nestaju a crkva je starija od svega toga”, kazao je predsjednik DPS-a.

Iako su, kako je istakao, uradili dosta na građenju crnogorskog identiteta ostao je još jedan važan korak, a to je “ispravljanje teške nepravde” učinjene na početku 20.vijeka i ukidanje crnogorske autokefalne crkve. Poručio je da će predano raditi na obnovi crnogorske autokefalne crkve dopadalo se to nekome ili ne, kao i da će garantovati stvarnu a ne formalnu slobodu vjeroispovjesti.

“Nećemo da formalno obezbjeđujemo da se ljudi mogu moliti Bogu ali samo u onim crkvama koje će im neko monopolski propisati, u ovom slučaju SPC. Ne, to nije sloboda vjeroispovjesti. Mi ćemo se boriti za slobodu vjeroispovjesti i za odvojenost crkve od države. Nećemo dozvoliti da savremena Crna Gora živi pod diktatom jedne vjerske organizacije koje predstavlja relikt prošlosti i koja nikako ne može da shvati da je to vrijeme odavno prošlo i da i Crna Gora, baš kao i Srbija i sva društva na Zapadnom Balkanu, imaju pravo na svoju doslednu evropsku budućnost”, poručio je prvi čovjek DPS-a.

Izvor: Vijesti, RTS

Povezane vijesti