24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

Anesteziolog Dr. Mithat Mušić: Delta soj uzima sve više žrtava, pacijenti “nemaju pluća”, zdravstveni radnici na koljenima, a osjećaj nemoći je sve više prisutan

Najavljeni talas korone od 15. avgusta, nazvan delta sojem, uzima sve više žrtava. Radeći u Respiratornom centru (OB Novi Pazar) dobijamo pacijente sa teškim kliničkim slikama, gdje praktično pacijenti” nemaju pluća” ( bijela plućna krila ili sniježna mećava) i gdje se sve brzo nepovoljno završva, objavio je i ukazao na trenutno stanje s pandemjom u Novom Pazaru anesteziolog dr Mithat Mušić.

“Istina je da je najveći broj pacijenata nevakcinisan, mada ima pacijenata koji su vakcinisani, a koji su hospitalizovani i imaju blaže kliničke slike. Ono što se prećutkuje je činjenica da među hospitalizovanima nema ili je vrlo zanemarljiv broj onih koji su već jednom preležali koronu, što je jako dobra stvar”, ocjenjuje dr Mušić koji je prošle godine, na početku juna mjeseca, takođe postom na fb-u, ukazao i upozorio na val pandemije COVID-19.

O vakcinaciji ne želi govoriti, jer, kako predočava, većina ljudi ima dovoljno saznanja i odluka je na njima.

“Zdravstveni radnici su na kolenima, jer pored svih preduzetih mjera učinci su nezadovoljavajući i osjećaj nemoći je sve više prisutan, resursi se iscrpljuju i postaju nedovoljni”, ocjenuje on.

– Lijek “Ivermektin” smanjuje upalu pluća i smrtnost, ali izaziva sterilitet

Dalje podsjeća da je u postu od 10 januara pisao o ivermektinu, lijeku koji ima povoljnih efekata u liječenju korone.

Ivermektin, podvlači, smanjuje replikaciju virusa, smanjuje upalu pluća, smanjuje dane provedene u bolnici, smanjuje smrtnost.

Kako pojašnjava lijek Ivermektin je zvanično odobren u liječenju korone u Slovačkoj i Češkoj, a u Indiji se već duže koristi.

“Glavna zamerka na lijek je saznanje da izaziva sterilitet. Pa zašto ne bismo predočili starijim ljudima čije je reproduktivno doba završeno u početku bolesti da mogu piti i lijek Ivermektin. Porodica svojim pisanim pristankom može nas osloboditi odgovornosti”, nveo je naglsio da pacijenti koji dolaze u respiratorni centar su već zakasnili za njegovo davanje, a može se dati na početku bolesti. J

Još jedna ohrabrujuća stvar koja je u fazi kliničkih ispitivanja 3a/b je” Regenerov kompleks monoklonalnih antitela (casirivimab sa imdevimabom)”, koji dat u jednoj dozi je efikasan u sprečavanju infekcije COVID 19, i zaustavljanju progresije bolesti kod asimptomatskih pacijenata.

Predočio je da Regenerona ima u Kliničkim Centrima naše zemlje., da ovaj tekst nije antivakserski već je pisan iz najplemenitijih pobuda da se na bilo koji način pomogne narodu ili da se u ovakvom stanju ima alternativa.

“Razmislimo…”, poručuje poznati anesteziolog iz novopazarske Opšte bolnice.

Na interesovanje jednog građanina čiji je otac jednom boovao od korone i koji je trenutno hospitalizovan odgovara da “ima vise vakcinisanih koji su hospitalizovani nego onih koji su je preležali”.

“Sustina pisanja je da u ovakvom teškom stanju bez pravila, imamo alternativu. Znam da će mi mnogi zameriti ali dobronameran sam”, zaključio je dr Mithat Mušić.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: