Aktuelno Društvo Novi Pazar

Apel grupe arhitekata Novog Pazara: Ne dirajte nam “Pečurku”

Grupa od 25 mladih arhitetekta iz Novog Pazara uputila je Gradskom vijeću Novog Pazara stručni apel za očuvanje skulpture “Pečurke” u njenom autentičnom obliku, u originalnoj formi i obradi materijala od krupnog kamena.

Kako se navodi u dopisu koji je proslijeđen SNews-u Gradsko vijeće Novog Pazara se moli da se u potpuno autentičnom-nepromijenjenom stanju zadrži što širi prostor oko Pečurke, uključujući dva drveta u betonskim “žardinjerama”, kao i segmente originalnog popločanja na najširem mogućem potezu.

Grupa mladih novopazarskih arhitekata predočava da, kako navode, savremeni principi transformacije gradskih centara, i na Zapadu i na Istoku, vode računa o značaju “kolektivne memorije” grada.

Utvrđeno je, kako navode, da “kolektivna memorija” – uspomene koje građani dijele puno zavisi od javnog gradskog prostora, naročito onih njegovih dijelova koji su upadljivi, istaknuti, vidljivi.

“Elementi gradskog prostora, kakav je ‘Pečurka’, doprinose identitetu grada kao i lokalnom patriotizmu (vezanosti građana za grad). Takođe doprinose osjećaju građana da imaju nešto što dijele, da su članovi jednog progresivnog društva koje se temelji na zajedničkoj prošlosti. Osim toga, ako sačuvamo ‘Pečurku’ uključićemo se u najsavremenije tokove razmišljanja i rada u arhitekturi i urbanizmu, tokove koje još uvijek nije dostigla većina gradova u Srbiji i širem regionu’ö ıstışu mladi inžinjeri arhitekture ukazujući da, ok većina gradova i društava prepoznaje značaj nacionalnih spomenika (utvrda, crkava, džamija), malo njih shvata značaj “moderne arhitekture” za identitet grada.

Naša “betonska arhitektura” pokazuje da naša modernost nije “od juče”, smatarju i dodaju da u ovom gradu postoji tradicija moderne arhitekture koju građani vole i sa kojom su rasli.

Ilustracija novog izgleda novopazarske “Pečurke”, Foto: “Atila Hamidovic Architects”

“Novi Pazar je mali grad, ali je to takođe grad koji po svojoj historiji, geopolitičkoj poziciji, bogatstvu različitosti ima značaj koji prevazilazi njegovu veličinu. Ovo nas obavezuje da pratimo primjere i metode koje su na snazi u najprogresivnijim centrima naše struke, i na Zapadu i na Istoku, ne čekajući da ti trendovi zavladaju u našem regionu”, stoji u dopisu koji je potpisalo 25 inžinjera arhitekture.

“Sačuvajmo Pečurku bez ikakvih intervencija (oblaganja, kopanja, dograđivanja, zasađivanja)”, stoji u apelu u kojem se podsjeća da, kada je prostor trga Srđana Aleksića nepovratno izmjenjen, ona ostaje da stoji kao spomenik jednog vremena, dokaz naše duge moderne tradicije i uspomena na dječje igre, mladalačke sastanke i sve druge male i velike doživljaje koji čine život jednog grada posebnim i drugačijim.

Podsjećamo da je novopazarska “Pečurka” objekat moderne arhitekture izgrađen sedamdesetih godina na uglu ulica Avnoja i 28. novembra, ranije poznatog kao Korzo. Tokom više od tri decenije Pečurka je bilo sastajalište mladih ljudi i jedan od simbola grada. Gradske vlasti su početkom aprila počeli rokstrukciju javnog prostora u neposrednoj blizini Pečurke, i ta rekonstrukcija uključuje popločavanje zelenih površina i promjenu izgleda Pečurke.

Na društvenim mrežama i lokalnim portalima bez impresuma pojavile su se fotografije iz projekta na kojima je prikazana Pečurka. U potpisu tih fotografija piše da je autor “Atila Hamidovic Architects”.

Inače Atila Hamdović je mladi arhitekta iz Novog Pazara, sin Glavnog urbaniste i predsjednika komisije za planove Grada Novog Pazara Elvira Hamidovića koji je na toj funkciji od 2008. godine.

Case Study: Pečurka (Mushroom)

"Pečurka" (Mushroom) Case Study, part of PhD dissertation by MArch Poturak Semir at the Mimar Sinan Fine Arts University , under the mentorship of Emel Ardaman. This case presents a short period of time which includes preparation of "Pečurka" for demolition, spontanous removal of the fence marking it as a construction site and eventually a project for "Pečurka" was presented by the authorities. The problem was, that before "Pečurka" was fenced, there was no any project, and the authorities just wanted to demolish it. Seeing this, many citizens protested through Facebook because "Pečurka" means a lot to the local citizens – it is a meeting point of many generations and it stands in the center of the Novi Pazar. After pressure which was made through Facebook, the fence was removed and eventually the new proposal for "Pečurka" was published online. Through online campaign by local people of Novi Pazar, who recognized the intention of authorities, and who posted many posts about their emoitonal relationship with this public art, demolishion was prevented and at least some sort of project was eventually presented. This is a great example of local inhabitants declaring ownership over the public space.

Gepostet von Treed Institute am Montag, 22. April 2019

Povezane vijesti