Aktuelno Novi Pazar Politika

Bačevac: Ima mjesta i za bošnjačke velikane koji su definisali bošnjačku naciju

Šef odborničke grupe “Za evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić”, Muamer Bačevac je sinoć, nakon posljednje sjednice Skupštine Grada Novog Pazara u čijem radu nije učestvovala SDA Sandžaka, izjavio da ne zna šta će biti s koalicijom u lokalnom parlamentu.

Za odbijeni prijedlog Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka o novim nazivima ulica u Novom Pazaru je rekao da to vidi kao “želju za političkim profiterstvom i promocijom” te da su “grunuli veoma populistički na skupštini što mi zaista nismo mogli da, jednu takvu tačku, prihvatimo”.

“Vjerujem da je to nešto u šta treba uključiti široki krug ljudi, historičare, intelektualce. Grad Novi Pazar ima ljude koji su živjeli u njemu, dali doprinose na svim poljima i dati po njima nazive ulica. Naravno ima mjesta i za bošnjačke velikane koji su definisali bošnjačku naciju i nacionalnost u svim sferama, kao i za predstavnike srpskog naroda, ljude koji su vezani za ovaj prostor i našu zajedničku tradiciju, ljude koji su bili antifašisti, humanisti i ljude koji će spajati ova dva naroda”, rekao je Bačevac u obraćanju novinarima.

On je, odgovarajući na novinarsko pitanje da li je na ovu temu razgovarano na Gradskom vijeću u čijem radu učestvuju i predstavnici SDA Sandžaka ili je bilo konsultacija sa predstavnicima te stranke, naveo da je postojala realna želja da se riješi problem išlo bi se zvaničnom procedurom.

“Ja ovo nikako drugačije ne vidim nego kao jedno iznenađenje koje nije na korist građanima Novog Pazara i Bošnjaka i upravo smo takvu tačku odbili. Postoji ustaljene procedura i mi želimo da dajemo mjesto znamenitim ličnostima, nazive ulica iz bošnjačke i srpske kulture i drugih kultura ukoliko su vezani za ovaj prostor, za jedinstvo i bolje odnose dva naroda. Verujem da će imena do koji se dođe biti najkompromisnija i najkvalitetnija, uvijek ćemo podržati taj zakonski put. Sve drugo vidimo kao populiza, želju za profiterstvom i promocijom”, izjavio je Bačevac.

On nije mogao da kaže šta je sa koalicijom u lokalnom parlamentu.

“Mi smo otvoreni za svaku saradnju i vidjećemo šta će biti s koalicijom. To trenutno ne mogu da vam kažem, ne znam u ovom trenutku”, kazao je.

Bačevac je naglasio da je Sandžačka demokratska partija (SDP) bošnjačka nacionalna partija koja misli da brojne bošnjačke ličnosti treba da dobiju ulice u gradu, ali i da je stranka koja je “barijera nacionalizmu i nekome ko bi da zloupotrebljava kompleksne trenutke u historiji”.

Podsjećamo da je na prijedlog odborničke grupa “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje”, a uz podršku odbornika Sandžačke demokratske partije (SDP) i Sandžačke narodne partije (SNP), koji čine skupštinsku većinu sa 24 od ukupno 47 odbornika, Skupština Grada Novog Pazara odbila je da u dnevni red, na prijedlog SDA Sandžaka, uvrsti Odluku prijedlogu naziva i promjene naziva ulica, trgova i naseljenih mjesta na teritoriji Grada Novog Pazara.

Skupštinska većina sastavljena iz SDP-a, SNS-a i SNP-a je odbijanje tog prijedloga obrazložila navodima da nije ispoštovana zakonska procedura, a odbornici Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka su nakon toga napustili zasjedanje lokalnog parlamenta. Nešto kasnije skupštinsku salu napustili su i odbornici opozicione Stranke pravde i pomirenja (SPP) te je zbog nedostatka kvoruma zasjedanje odloženo za 18 sati.

Sjednica je održana u večernjim satima uz prisustvo odbornika liste “Za evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić”, “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje”, Sandžačke narodne partije i opozicione Stranke pravde i pomirenja. Odbornici Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka nisu prisutvovali sjednici.

U O D L U K U o prijedlogu naziva i promjene naziva ulica, trgova i naseljenih mjesta na teritoriji Grada Novog Pazara stoji 767 prijedloga za nazive ulica ali i bulevara koji se kao prijedlog javljaju prvi put.

Povezane vijesti