Aktuelno Društvo Srbija

Bajramska poruka muftije Mevluda ef. Dudića: Jedinstvo IZ-e je obaveza muslimana

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud ef. Dudić je u bajramskoj poslanici vjernicima ukazao na značaj zajedništva među muslimanima.

“Posebno zapamtimo poruku zajedništva i jačanja Islamske zajednice, koja je tu za svakog od nas, za naš narod, da mu pomogne kada je to potrebno. Naša zajednica jeste naš zajednički emanet koji smo preuzeli od generacije prije nas, koji trebamo čuvati i jačati, kako bi ga unaprijeđenog predali generacijama koje će doći iza nas”, naveo je muftija Dudić, objavljeno je na zvaničnoj stranici Mešihata IZuS.

Prema riječima muftije Dudića jedinstvo zajednice jeste obaveza koje se muslimani uvijek trebaju sjećati i ulagati maksimalni napor da se ona ostvari.

“Ramazan nas je učio strpljenju, solidarnosti, bratstvu, zajedništvu, pokazao da naše strasti možemo, kada to hoćemo, kontrolisati, ojačao naš karakter i volju da Allahu dž.š. budemo pokorni i nakon Ramazana. Zato zapamtimo lekcije Ramazana, jer su nam one potrebne u našim životima”, ukazao je on.

U svom obraćanju on je između ostalog naveo da jena trgu Gazi Isa-bega (u Novom Pazaru), 27. noći ramazana bilo “blizu 30.000 klanjača”.

“Danas, kada se približavamo Bajramu, danu nagrada koje Uzvišeni Gospodar daje Svojim iskrenim robovima i radujemo se njegovom nastupanju, molimo Allaha Uzvišenog da primi naš post i daruje nam obećanu nagradu, to jest ulazak u Džennet na posebna vrata – Rejjan, za postače pripremljena.U duhu svega spomenutog, moleći Svemoćnog Allaha dž.š. da pomogne muslimanima i ljudima dobre volje, da pomogne nama na ovim prostorima u ostvarivanju jedinstva, svim pripadnicima islama u Sandžaku i cijeloj Srbiji, svim Bošnjacima ma gdje bili u svijetu, cijelom ummetu Muhammeda a.s., od srca Bajram mubarek olsun, da ga u zdravlju, sreći, berićetu i Allahovom zadovoljstvu provedu”, stoji u bajramskoj poruci predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevluda ef. Dudića.

Povezane vijesti