Aktuelno Regija Sport Tutin

Balkanski šampion u sambou Omar Fakić

Reprezentatovac Sjeverne Makedonije, Omar Fakić, porijeklom iz Tutina, novi je prvak Balkana u džudo disciplini sambo-u, u kategoriji kadeta.

On je osvojio zlatnu medalju u kategoriji +84 kg na Sambo Balkanskom prvenstvu za kadete koje je održano prošle sedmice u Skoplju.

Fakić je, kao debitant na velikim takmičenjima, u kategoriji najtežih takmičara, uspio da ispred tri sjevernmakedonska takmičata osvoji šampionat Balkana u ovoj svepopularnijoj borilačkoj vještini i sportu.

Reprezentativka Sjeverne Makedonije Berna Halilović takođe je bila prva u kategoriji do 41 kilogram, a crnogorski reprezentativci Anes Hadžić i Anes Hadžić su osvojili bronzane medalje u kategoriji do 50, odnosno 55 kilograma.

Od 27. do 28. septembra u Skoplju je održano balkansko kadetsko prvenstvo u sambou, disciplini džudpa. Oko 100 učesnika iz 5 zemalja borilo se u Skoplju za titulu najjačeg.

Na ovom balkanskom takmičenjau učestvovali su takmičari iz Albanije, Bugarske, Grčke, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Predsjednik Nacionalnog olimpijskog komiteta Sjeverne Makedonije Vasil Tuporkovski, zajedno sa predsjednikom Sambo federacije Makedonije Erdalom Fakićem, svečano je otvorio prvenstvo.

Sambo (samozaštita bez oružja) je ruska borilačka vještina. Nastala je u Rusiji početkom 20.  vijeka spajanjem tradicionalnih, narodnih, borilačkih vještina sa džudoom i điuđicuom.

Povezane vijesti