Aktuelno Berane Crna Gora Društvo Sandžak

Berane: Zapaljena trgoviska radnja Igora Tomkića

U Beranama je noćas, u naselju Dolac, zapaljena trgoviska radnja Igora Tomkića, Hrvata iz tog grada čije je ime dospelo u javnost nakon nekoliko napada na njega i njegovu porodicu.

Za sada se ne znaju razlozi požara, a iz crnogorske policije je saopćeno da Službenici Uprave policije – Centra bezbjednosti Berane intenzivno rade na rasvjetljavanju događaja u kojem je u požaru sinoć oko 02,00 nastupila materijalna šteta na objektu – trafici u vlasništvu I.T. iz Berana.

O događaju je obaviješten državni tužilac u Beranama. Na licu mjesta je izvršen uviđaj kojim je rukovodio tužilac. Sa lica mjesta izuzeti su tragovi i predmeti koji će biti vještačeni u Forenzičkom centru. Uviđaju su prisustvovali vještaci pirotehničke i elektro struke, kako bi se utvrdio uzrok požara.

“U prostorijama CB Berane uzete su izjave od više lica. U toku je kriminalistička obrada predneta.Službenici CB Berane preduzeće aktivnosti na utvrđivanju svih činjenica kao i na zaštiti I.T. i njegove porodice”, saopćila je Uprava policije Crne Gore.

Podgoričke Vijesti kaoi radio Berane podsjećaju da je Beranac Igor Tomkić 18. marta ove godine pretučen u tom gradu i da je Milošu Radeviću (25) i Novaku Petriću (19) iz Berana određen pritvor do trideset dana zbog sumnje da su Tomkiću nanijeli teške tjelesne povrede i nasilnički se ponašali.

Kakko prenose Vijesti slučaj je poprimio veće razmjere zbog činjenice da je Tomkić hrvatske nacionalnosti i da je medijima izjavio da je „već godinu do godinu i po dana trpi maltretiranja grupe mladića iz tog naselja po tom osnovu, kao i da mu upadaju u prodavnicu i nasrću na kuću“.

– Opština Berane: Ovo je prevršilo svaku mjeru

Opština Berane osudila je napad na porodicu Tomkić ističući da zvuči nevjerovatno da se, poslije svega što se desilo pomenutoj porodici, a sa čim su upoznati i organi koji su dužni i obezbijediti miran život svakom građaninu, ponovo dešavaju scene najbrutalnijeg nasilja i paljenja.

Krajnje je, kako ukazuju, neprihvatljivo da se Crna Gora i Berane vrlo često pominju po ovakvim i sličnim događajima.

“Ovo je prevršilo svaku mjeru. Pozivamo na odgovornost najodgovornije ljude iz Uprave policije, tužilaštva i institucija koje su u obavezi da reaguju i spriječe svaku vrstu nasilja. Neprihvatljivo je da se u 21. vijeku stvara atmosfera nesigurnosti, ugroženosti i straha za sopstveni život”, poručuju iz lokalne samouprave.

Opština Berane podsjeća da je ovaj grad u mnogo težim vremenima predstavljao primjer tolerancije, suživota svih vjera i nacija na ovim prostorima.

“Tako mora i ostati, jer miran život bez nasilja i ugrožavanja bezbjednosti moraju biti prioritet u našim borbama za razvoj demokratije. Ne smijemo dozvoliti da grupa kriminalaca, neodgovornih pojedinaca remeti sklad i harmoničan život na ovim prostorima. Otvoreno pozivamo najodgovornije ljude u Upravi policije i tužilaštvu da najhitnije postave pitanje odgovornosti pojedinaca zbog nepreduzetih mjera i radnji iz svoje nadležnosti. U suprotnom, izražavamo otvorenu sumnju da postoje nečije prljave namjere da ovaj grad predstave u svijetlu netolerancije i nerješavanja problema kriminala. Najoštrije ćemo se, kao lokalna samouprava, suprotstaviti takvom načinu plasiranja neistina”, ukazuju i dodaju da će Opština Berane, u okviru svojih zakonskih nadležnosti pružiti maksimalnu pomoć kako bi porodica Tomkić ostala da živi, stvara i radi u toj sredini.

Podsjećamo da je Igor Tomkić pretučen 18. marta ove godine, u svojoj radnji u beranskom naselju Dolac. Direktor Uprave policije je primio Tomkića na razgovor desetak dana prije tog napada i tada je naložio službenicima CB Berane da se odmah preduzmu mjere i radnje na rasvjetljavanju događaja koji je tada prijavio – krađa u njegovoj radnji.

Policija, u koordinaciji sa tužilaštvom, preduzima aktivnosti na rasvjetljavanju ovog događaja. Policija će preduzeti preventivne mjere i radnje na zaštiti I.T. i njegove imovine”, kazali su tada Uprave policije.

Za sada još nisu utvrđeni motivi napada na poridcu Tomkić. Igor Tomkić je i ranije prijavljivao policiji da mu grupa huligana iz naselja Dolac prijeti, provaljuje u radnju, upada u dvorište i da “sve to čine na nacionalnoj osnovi budući da je hrvatske nacionalnosti”.

Napade na porodicu Tomkići osudile su većina stranaka u tom gradu.

Foto: Opština Berane

Povezane vijesti