4 Decembra, 2023
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

BiH: Na području opštine Sokolac uhapšeno 7 osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine danas je saopštilo da se osumnjičeni terete da su u mjesecu septembru 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, isplanirali, organizovali i sudjelovali u ubistvu 44 civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Novoseoci u općini Sokolac i progonu civilnog stanovništva sa navedenog područja.

U koordiniranoj akciji na terenu, postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e, u ranim jutarnjim satima, na području općine Sokolac, locirali su, identifikovali i lišili slobode ukupno 7 osumnjičenih osoba.

Putem međunarodnih pravnih mehanizama, bit će zatraženo izručenje jednog od osumnjičenih koji se nalazi u prekookeanskim zemljama.

“Osumnjičeni koji su pod istragom, terete se za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu i nekadašnji su visoki zvaničnici Kriznog štaba Sokolac, vojske i policije, kao i direktni izvršioci ubistva civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Novoseoci, općina Sokolac, 1992. godine”, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Radi se o zločinu počinjenom dana 21/22. septembra 1992. godine, kada su pripadnici VRS-a izvršili napad na navedeno selo, te odvajanje muškaraca od žena i djece. Muškarci su nakon toga vojnim kamionima transportovani na lokaciju smetljišta na Ivan Polju, gdje su brutalno ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja te zakopani na deponiji, dok su žene i djeca protjerani i transportovani na teritoriju Sarajeva.

Među ubijenim osobama bilo je i maloljetnih dječaka, kao i jedna žena koja je ubijena prilikom napada na selo. Najmlađa žrtva imala je 14, a najstarija 82 godine.

Sve žrtve, osim posmrtnih ostataka jednog ubijenog civila, otkrivene su, ekshumirane i identifikovane nakon rata, te je u posmrtnim ostacima pronađeno čak 178 rana od metaka iz vatrenog oružja.

– Nakon zločina minirana džamija, ostaci džamije bačeni preko tijela ubijenih

Nakon počinjenog zločina minirana je i srušena džamija u Novoseocima, a ostaci džamije odvezeni su na smetljište i bačeni preko tijela ubijenih.

Tokom dana realizovat će se policijske i operativne aktivnosti na dovođenju osumnjičenih u Tužilaštvo BiH.

Ovim predmetom, kao osumnjičeni, obuhvaćen je i Radislav Krstić, osuđen u MKSJ-u zbog genocida u Srebrenici, koji je 1992. godine bio komandant 2. romanijske motorizovane brigade VRS-a, koji će biti ispitan u saradnji sa organima MRMKS-a i Poljske, gdje izdržava kaznu zatvora.

Postupajući tužilac ispitat će osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljim aktivnostima u ovom predmetu.

Jutrošnja akcija, realizovana po nalogu Posebnog odjela za ratne zločine, odnosi se na osumnjičene:

1. Tupajić Milan, rođen 1954. godine, Knežina, Sokolac, nekadašnji predsjednik Kriznog štaba Sokolac

2. Obradović Radomir, zv. ”Dragan”, rođen 1950. Krševi, Sokolac, nekadašnji komandir SJB Sokolac

3. Krstić Radislav, rođen 1948. godine, Nedjeljišta, Vlasenica, nekadašnji komandant 2. romanijske motorizovane brigade VRS-a *nalazi se na izdržavanju kazne u Poljskoj

4. K.N., rođen 1954. godine, pripadnik čete Vojne policije 2. rmtbr, boravi u Kanadi, bit će zatraženo izručenje

5. Gašević Miladin, zv. ”Ćirko”, rođen 1961. godine, Vidrići, Sokolac, zamjenik komandira Izviđačke čete 2. rmtbr

6. Kezunović Momir, rođen 1957. godine, Vidrići, Sokolac, pripadnik Izviđačke čete 2. rmtbr

7. Kezunović Branislav, zv. “Miki”, rođen 1959. godine, Vidrići, Sokolac, pripadnik Izviđačke čete 2. rmtbr

8. Gašević Željko, rođen 1968., Sokolac, pripadnik Izviđačke čete 2. rmtbr

9. Šuka Jadranko, rođen 1957. godine, Sokolac, pripadnik Izviđačke čete 2. rmtbr

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: