Aktuelno Bosna i Hercegovina Knjigofil Kultura Sandžak

„Bijela ptica – Rukopisna ostavština Arifa Sarajlije (1861 – 1916)“ promovirana u Sarajevu

U Bošnjačkom institutu Fondacija Adila Zulfikarpašića u petak, 15. marta u Sarajevu, održana je promociju knjige „Bijela ptica – Rukopisna ostavština Arifa Sarajlije (1861 – 1916)“, autora Fuada Baćićanina, potpredsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Promociju je organiziralo Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u Republici Srbiji zajedno sa Fondacijom Adila Zulfikarpašića.

Promotori knjige bili su prof. dr. Kerima Filan, prof. dr. Nusret Isanović, prof. dr. Sead Šemsović i mr. Fatima Pelesić Muminović. Prisutnima se obratio autor monografije dr. Fuad Baćićanin dok su za kulturno-umjetnički dio programa bili zaduženi solista Enes Ukić i pijanista iz Novog Pazara Adem Mehmedović.

Kako je danas saopćeno iz Bopnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) promoteri su u toku svojih izlaganja istakli važnost njegovanja i istraživanja alhamijado književnosti, te očuvanja mevluda i nasihata kao kulturno-historijskog blaga Bošnjaka. Posebno su naznačili da je Baćićanin, pored dr. Muhameda Hukovića i prof. dr. Abdurahmana Nametka, autor dvije od četiri do sada urađene značajne naučno-istraživačke studije o alhamijado književnosti na bosanskom jeziku, od kojih je jednu uradio u koautorstvu sa prof. dr. Seadom Šemsovićem.

Na promociji je također rečeno da je upravo ovim događajem Sandžak promoviran u najboljem svjetlu do sada što je podstrek da se ovakvi i slični događaji češće organiziraju u Sarajevu.

Promociji su prisustvovali uvaženi profesori, direktori institucija kulture u Sarajevu, predstavnici značajnih udruženja kao i veliki broj istaknutih ličnosti iz akademskog, kulturnog, političkog i javnog života Bosne i Hercegovine, kao i mnogobrojni prijatelji Sandžaka.

Izvor i foto: BNV

Povezane vijesti