Aktuelno Sandžak Srbija

BNV: Bošnjaci nisu obavezni da u školama slave Dan Svetog Save

Predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbiji, Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) saopćilo je danas da Bošnjaci u školama, učenici i nastavnici, nisu u obavezi da slave 27. januar, Dan Svetog Save.

“U skladu sa tim, obzirom da se radi o pravoslavnoj vjerskoj slavi, učenici, nastavnici i drugi prosvjetni radnici bošnjačke nacionalnosti nisu obavezni da učestvuju ni u kakvim ceremonijama i svečanostima po pitanju ove srpske školske slave”, predočeno je iz BNV-a.

Kako se navodi u saopćenju, povodom 27. januara Dana Svetog Save, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo, čestita građanima srpske nacionalnosti srpsku školsku slavu 27. januar – Dan Svetog Save.

U Srbiji je “Dan Svetog Save” proglašen za školsku slavu i obilježava se 27. januara. Tog dana sve škole imaju radni, ali nenastavni dan. Povodom Svetog Save u školama organizuju svečane priredbe, akademije i običaji pravoslavnih hrišćana. Savindan je ujedno praznik Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Na ovaj dan, 27. januara 1236., odnosno 14. januara po starom kalenadru, Rastko Nemanjić– Sveti Sava je preminuo, u gradu Trnovu u Bugarskoj.

Sveti Sava, kao školska slava, u Srbiji se slavi od 1840. sve do 1945. godine kada je odlukom vlasti ukinut. Kao školska slava ponovo je počeo da se slavi 1990. godine.

Obilježavanje Dana Svetog Save u školama u Sandžaku, kao i učešće bošnjačke, odnosno muslimanske djece, u tim proslavama, među Bošnjacima Sandžaka dovodilo je do negodovanja u javnosti.

Povezane vijesti