7 Decembra, 2023
Aktuelno Društvo Politika Sandžak

BNV: Historijske činjenice da se jedna geografska regija zove Sandžak

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić je na konferenciji o primjeni Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Savjeta Evrope istakla da su nekoliko puta tražili sastanak sa ministrom prosvjete kako bi kroz dijalog objasnili historijske činjenice da se jedna geografska regija zove Sandžak i da je to prihvaćeno kod Bošnjaka.

Kako se navodi u saopštenju, Curićeva je u svom obraćanju kazala da BNV najveću pažnju posvećuje sadržajima nastave na bosanskom jeziku, a koji su ključni za obrazovanje na maternjem jeziku Bošnjaka.

„Bošnjačko nacionalno vijeće već duži niz godina ima problem oko usvajanja programa nastave, naročito iz historije jer su nam ti programi stalno osporavani. Mi smo dosta preporuka i sugestija usvojili, međutim postoje sadržaji od kojih ne možemo odustati jer se kose sa činjenicama iz naše historije”, rekl je ona i dodala da takvi sadržaji prave problem, te da to rezultira kašnjenjem udžbenika i nekvalitetnom nastavom na maternjem jeziku.

Ona je naglasila da su ministru prosvjete pokušavali prikazati historijske činjenice i u udžbenicima dobiti jednu geografsku regiju pod imenom Sandžak i da je to prihvaćeno kod Bošnjaka, te da je, kako je izjavila, to jedna historijska činjenica.

Nažalost, za sada nastava na bosanskom jeziku je bez adekvatnih udžbenika iz historije. Ovom prilikom bi pohvalila Ministarstvo za ljudska i manjinska prava jer je evidentno da postoji pozitivan pomak u dijalogu, u rješavanju problema dijalogom. Nadam se da će u doglednom vremenu i ovaj naš problem biti riješen”, kazala je Curićeva.

Konferenciju su zajednički organizovali Kancelarija Savjeta Evrope u Beogradu, Odjeljenje za borbu protiv diskriminacije Savjeta Evrope, Savjetodavni komitet za Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije.

Događaj je održan u okviru Zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku II“, saopštili su iz BNV-a.

Foto: BNV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: