Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

BNV i SDA Sandžaka: Šarčević koristio govor mržnje prema Bošnjacima

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) i SDA Sandžaka najoštrije su osudili jučerašnje obraćanje ministra prosvjete u Narodnoj skupštini Republike Srbije, Mladena Šarčevića koji je u svom govoru podržao stavove stranke Muamera Zukorlića koji je dio vladajuće većine.

Iz BNV-a ocjenjuju da postupak Šarčevića predstavlja još jedan čin drske diskrimancije i govora mržnje usmjerenog prema Bošnjacima i njihovom maternjem jeziku, te da je iznio više neistina u svom govoru i pogrešno predstavio javnosti dešavanja u OŠ „Avdo Međedović“ u Novom Pazaru.

“Bošnjačko nacionalno vijeće podsjeća javnost da je proces za izbor direktora OŠ „Avdo Međedović“ bio ponovljen a da je Bošnjačko nacionalno vijeće sa naročitom pažnjom pratilo drugi konkurs i ustanovilo da je procedura protekla u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, što je potvrdila i gradska prosvjetna inspekcija svojim rješenjem”, ističu iz predstavničkog tijela Bošnjaka.

Bošnjačko nacionalno vijeće također najoštrije osuđuje i napad na višegodišnjeg direktora OŠ Avdo Međedović kojem ministar prijeti zatvorom i kako sam kaže „da će se dugo vući po sudovima“.
Stav BNV-a je da je Ahmedin Đerlek odgovorno vodio OŠ “Avdo Međedović” dugi niz godina i uživa ugled svojih kolega i lokalne zajednice.

Kako se podvlači zabrinjava i ministrovo negiranje bosanskog jezika koji je jučer u Skupštini nazvao „bošnjačkim“ te drski napad na nastavu na bosanskom jeziku u OŠ Avdo Međedović.

Bošnjačko nacionalno vijeće izražava zabrinutost što se ovakvi napadi dešavaju pred licima koja tvrde da zastupaju Bošnjake u Narodnoj Skupštini, jer upravo ova lica podržavaju politiku srpskog ministra prosvjete i aktivno su uključena u njeno sprovođenje.

“Jučerašnje obraćanje ministra je još jedan akt velikosrpske politike usmjerene protiv Bošnjaka i ovim putem i dalje tražimo od ministra da poštuje zakon i da poštuje demokratski izabranog direktora OŠ Avdo Međedović u Novom Pazaru. Bošnjačko nacionalno vijeće će preduzeti sve pravne mjere u skladu sa zakonom da zaustavi samovolju ministra kako bi škola nastavila sa normalnim funkcionisanjem”, smatraju u BNV-u.

Roditelji djece koja pohađaju ovu osnovnu školu tokom cijele sedmice održavaju proteste ispred škole povodom nezakonite odluke ministra da na mjesto direktora postavi lice koje nije učestvovalo na konkursu.

– SDA Sandžak: Šarčević i Zukorlić pokušavaju da ponize Bošnjake

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka je saopštia da oštro osuđuje pokušaje srpskog ministra Mladena Šarčevića i Muamera Zukorlića koji koordiniranim akcijama pokušavaju da ponize Bošnjake.

“Velikosrpski režim uz saglasnost i podršku svojih poslušnika u Sandžaku koristi svaku priliku da iskaže prijetnje i neprijateljstvo prema Bošnjacima i da negiraju postojanje bosanskog jezika”, navode iz SDA Sandžak i dodaju da je srpski ministar Šarčević juče zloupotrebio govornicu Skupštne Srbije da izrazi mržnju i neprijateljstvo prema bošnjačkom narodu i javno pozvao na nepoštovanje Ustava i zakona koji garantuju Bošnjacima pravo na obrazovanje na maternjem bosanskom jeziku i pismu.

Kako je predočava, na ovaj način, “velikosrpski režim i njegovi poslušnici iz Sandžaka, prijetnjama sa skupštinske govornice, putem medija i širenjem dezinformacija preko srpskih tajnih službi vrše konstantan pritisak na zaposlene i roditelje djece u Sandžaku da odustanu od svojih prava”.

SDA Sandžaka je pozvala ministra Šarčevića da se izvini Bošnjacima zbog, kako je naveeno, negiranja bošnjačkog nacionalnog identiteta i da prestane sa konstantnim pritiscima na roditelje i zaposlene u obrazovnim institucijama u kojima se djeca obrazuju na maternjem bosanskom jeziku.

Poručuje se i da će Stranka demokratske akcije Sandžaka će preduzeti sve raspoložive mjere da zaštiti Ustavom i zakonom zagarantovana prava bošnjačkog naroda u Sandžaku.

Podsjećamo da je nastavničko vijeće OŠ “Avdo Međedović“ u Novom Pazaru, tajnim izjašnjavanjem na posebnoj sjednici održanoj 03. februara 2020. godine, dalo većinsku podršku kandidatu Zahiru Gudževiću, a na sjednici Školskog odbora, kandidat Zahir Gudžević dobio je jednoglasnu podršku članova Odbora.

Protivno izraženoj volji zaposlenih, školskog odbora škole Avdo Međedović i mišljenja Bošnjačkog nacionalnog vijeća, ministar Šarčević je prošle sedmice protivzakonito imenovao za VD direktora Safeta Selimovića koje nije učestvovalo na konkursu za izbor direktora, ne radi u ovoj školi i koji je funkcioner Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića.

Povezane vijesti