19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika Sandžak

BNV je bošnjačka narodna skupština


Predstavnici “Bošnjačke liste dr Sulejman Ugljanin” poručili su danas da se u svom programu zalažu za postizanje bošnjačkog jedinstva, zaštite prava Bošnjaka i statusa Bošnjaka i Sandžaka, te da su spremni na dijalog i sučeljavanje sa ostalim listama koje učestvuju na izborima za BNV.


Prvi na listi Fuad Baćićanin kazao je u obraćanju medijima da je BNV bošnjačka Narodna skupština koja se bira na isti način kao i Skupština Srbije, da ima legitimitet i legalitet da zastupa Bošnjake i štiti njihova nacionalna i pojedinačna prava.

“Bošnjačko nacionalno vijeće je jedina bošnjačka nacionalna institucija koja ima legitimitet i legalitet da predstavlja i zastupa bošnjački narod i bošnjačke nacionalne interese. BNV je od svog osnivanja otvoreno i slobodno za sve istaknute pojedince, organizacije i udruženja koja imaju za cilj rješavanje statusa Bošnjaka i status Sandžaka, zaštitu interesa prava i sloboda Bošnjaka, te afirmaciju i zaštitu nacionalnog bošnjačkog identiteta i tradicije”, rekao je Baćićanin.


Naglasio je da će Bošnjačka lista u narednom mandatu osigurati da BNV sačuva integritet najvišeg političkog i predstavničkog tijela Bošnjaka.


“Naš cilj je da BNV nastavi da zastupa i štiti prava i interese bošnjačkog naroda u Srbiji i da ostvari političku ideju zbog koje je i BNV osnovano 11. maja 1991. godine, u vrijeme raspada Jugoslavije kada su Bošnjaci bili prepušteni sami sebi i bez ičije zaštite. Pozivamo sve Bošnjake da iskoriste zakonsko pravo, da izađu na izbore i izaberu predstavnike koji su sposobni i hrabri da predstavljaju i štite bošnjačke nacionalne interese i prava svakog Bošnjaka kome se učini bilo kakva nepravda”, ukazao Baćićanin koji je i aktuelni potpredsjednik BNV-a.

On je rekao da kandidati Bošnjačke liste pored pritisaka i uticaja na porodice, hapšenja i političkih procesa 31 godinu, odgovorno zastupaju interese Bošnjaka. Ponovio je stav da su interesi bošnjačkog naroda zajednički i obavezuju na jedinstvo, a partijski interesi podstiču podjele.


“Program naše liste je nastavak kontinuiranog rada BNV-a, zaštita osnovnih bošnjačkih nacionalnih interesa, zaštita prava Bošnjaka i rješavanje statusa Bošnjaka i statusa Sandžaka”, podvukao je.


Ocjenjujući kampanju za izbora za BNV, Baćićanin je ukazao da je prvi cilj bio da se svi Bošnjaci popišu na tekućem popisu, te da su zbog jedinstva Bošnjaka spremni na sve, uključujući dijalog i sučeljavanje sa ostalim listama putem medija.


“Nadamo se da će kampanja proteći harmonično i da će građani dati podršku onima koji su do sada predstavljajli Bošnjake i da će BNV nastaviti da radi aktivno kao u proteklih 31 godinu…Sve što vodi jedinstvu Bošnjaka, sve što vodi interesu Bošnjaka i postizanja bošnjačkog jedinstva Bošnjačka lista je spremna”, poručio je.


Bošnjačka lista dr Sulejman Ugljanin za izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće raspisane za 13. novembar nastupa pod rednim brojem tri.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: