Aktuelno Politika Sandžak Srbija

BNV: Novi talas širenja ideja ekstremnih srpskih nacionalista

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), u svojstvu najvišeg političkog i predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji, pozvalo je danas međunarodnu zajednicu da najhitnije moguće zakaže konferenciju i time riješi jugoslovensku krizu koja, kako je navedeno, još uvijek traje.

“Trajnim rješenjem bošnjačkog pitanja, svi narodi Balkana bi ušli u period mira, stabilizacije i saradnje”, navodi se u saopštenju Bošnjačkog nacionalnog vijeće i podsjeća javnost da “jugoslovenska kriza i dalje nije riješena i da su Bošnjaci jedini narod na Balkanu koji i dan danas nema riješeno nacionalno pitanje, a njegov opstanak ugrožava novi talas širenja ideja ekstremnih srpskih nacionalista” .

Bošnjačko nacionalno vijeće najoštrije osuđuje skandiranja ekstremnih nacionalističkih grupa koja su se okupila ispred pritvorske jedinice Međunarodnog tribunala u Hagu i veličali Ratka Mladića koji je pravosnažno osuđen za zločin genocida u Srebrenici.

“Veličanje osuđenih ratnih zločinaca jeste najdirektnija prijetnja bošnjačkom narodu i njihovom opstanku u Sandžaku”, ukazuje se iz BNV-a.

Dodaje se i da, kako stoji u saopštenju, nakon što je četnički general Draža Mihailović rehabilitovan i nakon što je aktuelni beogradski režim rehabilitovao odgovorne za zločine počinjene u ratovima 90-tih u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sandžaku i na Kosovu, “srpski esktremni nacionalizam ponovo se širi i kao zaraza ulazi u sve pore srbijanskog društva”.

“Ovim putem naglašavamo da odsustvo osude ekstremnih nacionalističkih ispada zapravo predstavlja tihu podršku srbijanske javnosti ratnim zločincima i ljudima koji su odgovorni za najsvirepije zločine počinjene u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Oživljavanjem ideja ekstremnih srpskih nacionalista širi se i neprijateljstvo i mržnja prema bošnjačkom i ostalim nesrpskim narodima koji žive u državi Srbiji. Trenutni režim u Beogradu već duže vrijeme, pred očima evropske i svjetske javnosti, otvoreno negira postojanje Bošnjaka i bosanskog jezika, negira zločin genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i druge zločine na Balkanu, koje su počinile srpske oružane snage nad nesrpskim narodima, što kao posljedicu ima destabilizaciju prilika na Balkanu i prijetnju za mir”, navodi se u saopštenju Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Povezane vijesti