Aktuelno Društvo Sandžak Turska

BNV: Očuvati veze između građana Turske porijeklom iz Sandžaka i Bošnjaka Sandžaka

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) prisustvovali su sinoć u Bursi (Turska) manifestaciji „Veče jedinstva, druženja i solidarnosei” koju je organizovalo udruženje Bosna-Sandžak Bursa.

Predsjednica BNV Jasmina Curić je u obraćanju na tom skupu rekla da je Bošnjačko nacionalno vijeće krovna institucija Bošnjaka i najviše političko i predstavničko tijelo koje se skoro tri decenije bori za očuvanje identiteta i ostvarivanja prava i boljeg položaja Bošnjaka u Sandžaku, prenosi se iz BNV-a.

One je na tom skupu predočila da je u cilju rješavanja statusa Bošnjaka i Sandžaka BNV pokrenulo inicijativu za uspostavljanje autonomije Sandžaka kroz model specijalnog statusa.

„Građani Turske porijeklom iz Sandžaka su izuzetno uspješni poslovni ljudi, naučnici, profesori, javni i kulturni radnici pa stoga očekujem da ćemo nastaviti saradnju na svim zajedničkim programima i projektima. Cilj Bošnjačkog nacionalnog vijeća je da zajedno sa vama očuvamo veze između građana Turske porijeklom iz Sandžaka i Bošnjaka Sandžaka“, istakla je Curić.

Skupu su prisustvovali su i predstavnici Vlade i Skupštine Republike Turske, gradonačelnik Burse, predsjednici više opština iz Turske, konzul Bosne i Hercegovine u Istanbulu, zvaničnici i predsjednici opština iz Bosne i Hercegovine te privrednici i predstavnici brojnih bošnjačkih udruženja iz Turske.

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća koju su činili predsjednica Jasmina Curić i potpredsjednik Fuad Baćićanin borave u posjetu Bursi, turskom gradu i istoimenoj oblastu i tom prilikom se susrela sa gradonačelnikom Alinurom Aktašom.

Predsjednica BNV je predstavila aktivnosti i rad Bošnjačkog nacionalnog vijeća i planove za naredni period i naglasila potrebu jačanja odnosa između Sandžaka i turskih gradova i pokrajina.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima saradnje između Bošnjačkog nacionalnog vijeća i grada Burse kao i sa udruženjima Bošnjaka u ovom gradu.

Sastanku kod gradonačelnika Burse prisustvovali su i predsjednik udruženja Bosna-Sandžak za Bursu Yusuf Ozturk, načelnik opštine Donji Vakuf iz BiH Huso Sušić, te ministar ekonomije Srednjobosanskog kantona Nisvet Hrnjić

Na sastanak su, od strane organizatora Udruženja Bosna-Sandžak za Bursu bili pozvani i predstavnici svih sandžačkih opština i gradova a sve u cilju jačanja saradnje između Sandžaka i grada i regiona Burs

Povezane vijesti