Politika

BNV: Onemogućava se uvođenje privremenih mjera u Vijeću

U Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Novom Pazaru danas je održan nastavak prve sjednice na kojoj je potvrđen izbor predsjednika Vijeća. Na današnjem zasjedanju tog predstavničkog orana Bošnjaka u Srbiji izabrani su potpredsjednici Vijeća i predsjednik, potpredsjednik i članovi Izvršnog odbora Vijeća.

Za razliku od prošlog puta, kada je pred održavanje konstitutivne sjednice došlo do koškanja sa protokolom , vijećnici sa liste Muemera Zukorlića ispoštovali protokol i administraciju najvišeg predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

Kako je saopćeno nakon sjednice Odluka o potvrđivanju odluke o izboru predsjednika Vijeća bila je uslovljena pokretanjem inicijative kod ministarstva za poništenje Odluke o izboru Esada Džudža za predsjednika Vijeća od strane „Matice bošnjačke“.

“Donošenjem odluke o potvrđivanju izbora predsjednika Vijeća otklanja se svaka mogućnost da se ista poništi od strane ministarstva, zbog pokrenute inicijative od strane vijećnika Muamera Zukorlića, odnosno, na ovaj način Vijeće potvrđuje zakonitost u radu kao i zakonitost izbora predsjednika Vijeća i onemogućava se uvođenje privremenih mjera u Vijeću, te se na taj način štiti izborna volja Bošnjaka iskazana na izborima”, navedeno je u saopćenju.

Ocjenjeno je da je “Patriotski savez Bošnjaka osujetio Zukorlićev pokušaj da ospori legitimitet i legalitet Vijeća”.

Za potpredsjednika Vijeća izabrani su Muhedin Fijuljanin, diplomirani politikolog iz Sjenice, dr. Fuad Baćićanin, doktor filoloških nauka iz Novog Pazara, prof. dr. Sait Kačapor, univerzitetski profesor emeritus iz Novog Pazara, Esad Rahić, profesor historije iz Novog Pazara.

Predsjednik Izvršnog odbora je prof. dr. Hasim Mekić, dok je za potpredsjednika izabran Elvir Eminbegović, ostali članovi Izvršnog odbora su dr. Jasmina Curić, Minela Kalender, prof. dr. Fahrudin Mavrić, Selma Kačar i dr. Nadir Dacić.

Također je na današnjoj sjednici postavljen i Mirza Hajdinović za Sekretara BNV.

Predsjednik Vijeća, Esad Džudžo je, na kraju sjednice, u izjavi za medije naglasio da u narednom periodu Vijeće nastavlja sa napornim radom ka ostvarenju programa koji je predstavljen javnosti.

On je kazao da će vrlo brzi biti obezbjeđeni direktni prenosi svih sjednica Bošnjačkog nacionačnog vijeća, kao i, po mogućnostu, svih drugih sjednica organa vijeća.

Nastavak sjednice trajao je skoro četiri sata, a i ovo zasjedanje obilježilo je učestalo javljanje za diskusiju, osporavanje poslovnika i dobacivanja od strane vijećnika “Matica bošnjačka”, posebno Jahje Fehratovića.

On je, postavivši mobilni telefon na stolicu, snimao i preko društvenih mreža uživo emitovao zasjedanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV). Fehratović je za mediji bliske njegovoj stranci izjavio da lista ispred koje je ne osporava većinu u Vijeću ali da osporava način na koji se vodi BNV.

Lider Stranke pravde i pomirenja i nosilac lista “Matica bošnjačka”, bivši sandžački muftija, Muamer Zukorlić nije prisustvovao današnjoj sjednici.

Nakon izbora za nacionalne savjete u Srbiji, održanih 4. novembra 2018. godine, novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća, je održavanjem Konstitutivne sjednice i potvrđivanjem mandata izabranim vijećnicima sa tri liste je 23. novembra počeo sa radom. Za predsjednika BNV-a izabran je Esad Džudžo, sociolog iz Tutina, koji je ranije, utehničkom mandatu obavljao tu funkciju.

Većinu sa 22 vijećnika u BNV-u čine lista “Samoopredjeljenje” i “Vakat je”, koje su podržale Stranke demkratske akcije (SDA) Sandžaka i Sandžačka demokrtaska partija (SDP), sa po 14 i 8 vijećnika. Lista “Matica bošnjačka” čiji je nosilac Muamer Zukorlić ima manjinu od 13 vijećnika i na izborima je podržala Stranka pravde i pomirenja (SPP) i Islamska zajednica u Srbiji (IZuS).

Povezane vijesti