Aktuelno Društvo Srbija

BNV: Pravo na informisanje bošnjačkog naroda u Srbiji neadekvatno

Nacrt nove medijske strategije Srbije neprimjeren je i neprihvatljiv za pripadnike manjinskih nacionalnih zajednica i njime se dodatno umanjuju njihova prava, naglasio je, učestvujući u završnoj raspravi povodom ovog dokumenta, koja je održana 28. februara u Beogradu, potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Muhedin Fijuljanin.

On je ukazao da je za pripadnike manjinskih naroda pitanje ostvarenja prava na informiranje na materinjem jeziku jedno od osnovnih identitetskih pitanja, s obzirom na činjenicu da su mediji jedan od osnovnih mehanizama očuvanja i javne prezentacije njihovih nacionalnih vrijednosti-

Fijuljanin je izrazio neslaganje sa predloženim rješenjima u nacrtu strategije kojima se, kako je istakao, smanjuje nivo stečenih prava pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica.

“Nivo ostvarenja prava na informiranje bošnjačkog naroda i pripadnika ostalih manjinskih zajednica je neadekvatan posebno na području van Vojvodine”, istakao je Fijuljanin ponovivši zahtjev BNV za formiranjem posebne redakcije na manjinskim jezicima pri Javnom servisu RTS, tražeći podršku za to.

Na završnoj raspravi u vezi sa izradom nove strategije razvoja javnog informisanja u Republici Srbiji, prisutnima se na početku obratila predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predstavnici OSCE-a i Evropske unije u Srbiji, kao i predstavnici radne grupe za izradu strategije.

U raspravi su učestvovali predstavnici akademske zajednice, novinarskih udruženja, sindikata, medija, kao i predstavnici nacionalnih vijeća nacionalnih manjina.

Bošnjačko nacionalno vijeće izradilo je analizu nacrta medijske strategije i sa prijedlozima izmjena i dopuna uputilo kabinetu predsjednice Vlade i radnoj grupi.

Povezane vijesti