4 Decembra, 2023
Aktuelno Bosna i Hercegovina Sandžak Zdravlje

BNV: Situacija u OB Novi Pazar i dalje ozbiljna

U bolnici u Novom Pazaru i dalje je ozbiljna situacija, rečeno je tokom posjete grupa ljekara iz Bosne i Hercegovine Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV).

BH ljekari  već sedmicu dana borave u novopazarskoj bolnici kao ispomoć ovdašnjem medicinskom osoblju.

Predsjednica BNV Jasmina Curić je rekla da je Bošnjačko nacionalno vijeće u ovoj situaciji koja nas je zadesila, odmah nakon saznanja o alarmantnoj situaciji u novopazarskoj bolnici, reagovalo i među prvima uspostavilo kontakt sa zvaničnicima iz BIH.

„Odmah smo uvidjeli da je bolnica u Novom Pazaru pred kolapsom i da joj hitno treba pomoć i u opremi i u medicinskom osoblju. U svojstvu predsjednice BNV sam sve vrijeme bila u direktnom kontaktu sa zvaničnicima u BiH, prije svega sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH gospodinom Šefikom Džaferovićem koji je iskazivao iskrenu zabrinutost za situaciju u Sandzaku i želju da pomogne. Osuđujemo što vlasti Srbije nisu odmah nakon našeg zahtjeva dozvolile dolazak ljekara iz Bosne i Hercegovine jer bi time, sigurna sam, posljedice sa kojima se danas suočavamo bile znatno blaže. U razgovoru sa timom ljekara koji nam je danas u posjeti imala sam prilike da se uvjerim u ozbiljnost situacije koja i dalje postoji u novopazarskoj bolnici”, izjavila je nakon ovog susreta predsjednica BNV-a.

Ona je podvukla da se pokazalo da su ljekari iz Bosne i Hercegovine od velike pomoći svojim kolegama u Sandžaku u borbi protiv virusa i svim ljekarima, koji su se svojim dolaskom kod nas izložili velikoj opasnosti i naporu u ime BNV i u svoje ime iskazala priznanje i zahvalnost.

“U ime Bošnjaka i svih građana Sandžaka zahvaljujem se predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću, ostalim bosanskim zvaničnicima, bh. diplomatiji te cjelokupnoj bosansko-hercegovačkoj javnosti na istrajnom zalaganju da se iznađe način dolaska medicinskog osoblja iz Bosne i Hercegovine u Sandžak“, poručila je Curić.

Direktor sarajevske Hitne pomoći dr. Adem Zalihić je rekao da su nakon apela predsjedavaćujeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića mnogi zdravstveni radnici diljem BiH iskazali spremnost da dođu u Sandžak i da pomognu dragom narodu Sandžaka u ovoj situaciji, bez obzira što se epidemiološka situacija u BiH pogoršava.

“Što se tiče gostoprimstva u Sandžaku, teško da se negdje može naći ovakvo gostoprimstvo i mi svi mislimo tako, bez imalo kurtoazije. Od kolega u bolnici pa do građana primjećujemo veliko gostoprimstvo naroda Sandžaka”, istakao je dr. Zalihić.

Grupa od desetak ljekara i medicinskih tehničara iz Bosne i Hercegovine stigla je 10. jula u Novi Pazar na ispomoć ovdašnjim doktorima. Bošnjačko nacionalno vijeće je ranije uputilo zahvalnost državi Bosni i Hercegovini na pomoći u medicinskom osoblju i opremi koja je stigla u Novi Pazar i Sandžak.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: