10 Decembra, 2023
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

BNV traži od MUP-a Srbije da Bošnjacima omogući izdavanje javnih isprava na svom maternjem bosanskom jeziku i latiničnom pismu

Bošnjačko nacionalno vijeće uputilo je danas dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije sa zahtjevom da hitno ispune zakonske obaveze i omoguće Bošnjacima u Republici Srbiji izdavanje javnih isprava na svom maternjem bosanskom jeziku i latiničnom pismu.

“U informacionom sistemu koji koriste u policijskim upravama Ministarstva unutrašnjih poslova za unos podataka, pri formiranju i podnošenju zahtjeva za izradu ličnih dokumenata nije data mogućnost izbora bosanskog jezika i latiničnog pisma. Pored toga, u ponudi jezika za izdavanje ličnih dokumenata ne postoji mogućnost izbora bosanski jezik i latinično pismo. Sve ovo predstavlja grubo kršenje Ustava i zakona i tešku diskriminaciju prema Bošnjacima u Republici Srbiji“, navodi se u dopisu.

Iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji podsjećaju da je Republika Srbija Zakonom o ratifikaciji Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima prihvatila bosanski jezik kao jezik Bošnjaka u Srbiji i time se obavezala na primjenu odredaba Povelje u odnosu na bosanski jezik, a da su bosanski jezik i latinično pismo u službenoj upotrebi svojim statutima potvrdili i Grad Novi Pazar i opštine Tutin, Sjenica i Prijepolje.

U zaštiti Ustavom i zakonom garantovanih prava Bošnjaka na izdavanje dokumenata na svom maternjem bosanskom jeziku, Bošnjačko nacionalno vijeće će pokrenuti i odgovarajuće postupke pred Zaštitinikom građana i Povjerenicom za zaštitu ravnopravnosti.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: