Bosna i Hercegovina Politika Sandžak

BNV-u priznanje od Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) u Sarajevu

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) obilježilo je 26 godina rada i postojanja Svečanom akademijom koja je prošle subote održana u sarajevskoj Vijećnici i tom prilikom uručena su priznanja laureatima Vijeća za 2018. godinu.

Akademiji su prisustvovali predstavnici bošnjačkih organizacija i instutucija iz BiH, Crne Gore, Srbije-Sandžaka, Hrvatske, Makedonije i Kosova, prijateljskih organizacija iz BiH s kojima Vijeće sarađuje, predstavnici državnih institucija iz BiH, akademske zajednice kao i ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života Bosne i Hercegovine.

Zahvalnica Vijeća uručena je Bošnjačkom nacionalnom vijeću iz Srbije/Sandžaka, Bošnjačkom vijeću u Crnoj Gori, Mirvadu Kuriću i Avdi Huseinoviću, javila ja Agencija Anadolija (AA).

Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) dodjeljena je zahvalnica za ukupan doprinos očuvanju i unaprjeđenju nacionalnog i kulturnog identiteta i učešće u realizaciji kapitalnog izdanja višetomnog Rječnika bosanskog jezika autora Dževada Jahića, saopćeno je danas iz Bošnjačkog naciobalnog vijeća.

S lijeva: Potpredsjednik Vlade Crne Gore i lider Bošnjačke stranke (BS) Rafet Husović, predsjednik BNV-a Esad Džudo, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, Prof. Dr. Ejup Ganić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori Mirsad Džudžević i gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac

Bošnjačko nacionalno vijeće, Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori i Koordinacija županijskih vijeća, Vijeća Grada Zagreba i predstavnika za županije bošnjačke nacionalne manjine potpisali su Protokol o međusobnoj saradnji i razumijevanju bošnjačkih nacionalnih vijeća sa ciljem jačanja saradnje i unapređenje individualnih i kolektivnih nacionalnih prava Bošnjaka i uspostavljanja trajne zajedničke saradnje.

Na skupu u Sarajevu povodom 26 goidna od osnivanja VKBI prisutvovali su predsjednik BNV-a Esad Džudžo sa saradnicima, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, kao i predsjednki Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori Mirsad Dždžević.

Povezane vijesti