Aktuelno Društvo Novi Pazar

BNV uputilo pritužbe nezavisnim državnim tijelima

Bošnjačko nacionalno vijeće uputilo je pritužbe Zaštitniku građana i Povjerenici za zaštitu ravnopravnosti zbog odluke ministra prosvjete o imenovanju v.d. direktora u OŠ Avdo Međedović u Novom Pazaru, potvrđeno je danas iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

Kako je navedeno nezakonitim imenovanjem vršioca dužnosti direktora, a u isto vrijeme i neodlučivanjem o prijedlogu Školskog odbora OŠ „Avdo Međedović“ Novi Pazar za imenovanje direktora za koga je BNV dalo pozitivno mišljenje, pripadnici bošnjačke nacionalne manjine lišeni su prava na upravljanje ustanovom koja su im garantovana Ustavom i Zakonom, a koja ostvaruju preko BNV-a.

“Na taj način aktom ministra prosvjete, nauke, i tehnološkog razvoja izvršena je posredna višestruka diskriminacija i povreda načela jednakih prava i obaveza po osnovu nacionalne pripadnosti i po osnovu jezika pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice”, ističe se u pritužbi Povjerenici.

U pritužbi Zaštitniku građana se navodi da je “ministar donošenjem rješenja o imenovanju vršioca dužnosti direktora u Osnovnoj školi “Avdo Međedović” Novi Pazar, povrijedio pravo Bošnjačkog nacionalnog vijeća na učešće u upravljanja ustanovom u kojoj se obrazovanje izvodi na bosanskom jeziku”.

Proces za izbor direktora OŠ „Avdo Međedović“ je bio ponovljen a Bošnjačko nacionalno vijeće je sa naročitom pažnjom pratilo drugi konkurs i ustanovilo da je procedura protekla u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, što je potvrdila i gradska prosvjetna inspekcija.

Sindikat obrazovanja Srbije pružio je 27. februara 2020. godine punu podršku kolektivu OŠ Avdo Međedović u Novom Pazaru u kojoj je ministar Šarčević protivzakonito imenovao za v.d. direktora lice koje nije učestvovalo na konkursu za izbor direktora niti radi u ovoj školi.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) stavilo je javnosti na uvid faksimil zapisnika od 14. februara 2020. godine kojim su prosvjetni inspektori Đulsuma Hodžić i Zorica Urošević konstatovali zakonitost poslovanja i postupanja sprovedenog konkursa za izbor direktora O.Š. “Avdo Međedović”.

Školski odbor OŠ „Avdo Međedović“ u Novom Pazaru podnio je ove sedmice tužbu Upravnom sudu zbog kršenja procedure izbora direktora.

Nastavničko vijeće OŠ “Avdo Međedović“ u Novom Pazaru, je tajnim izjašnjavanjem na posebnoj sjednici održanoj 03. februara 2020. godine, dalo većinsku podršku kandidatu Zahiru Gudževiću, a na sjednici Školskog odbora, kandidat Zahir Gudžević dobio je jednoglasnu podršku članova Odbora.

Podsjećamo da je srbijanski ministar prosvjete Mladen Šarčević, bez ikakvog obrazloženja javnosti, na mjesro vd. direktora u O.Š. “Avdo Međedović”, u najvećem novopazarskom naselju Selakovac, imenovao funkcionera Stranke pravde i pomirenja, Safeta Smailovića iz Delimeđa (Tutin).

Zbog politizacije škole od strane centralnih vlasti roditelji djece su spriječili prosvjtne inspektore da uvedu Smailovića u školu, a nastavnici štrajkuju već dvije sedmice.

Povezane vijesti