Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

BNV: Vučićeva čestitka Handkeu javna podrška aktuelnog srpskog režima ratnim zločinima

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je saopštilo da najoštrije osuđuje ovogodišnju dodjelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu, čovjeku koji, kako je navedeno, otvoreno negira genocid u Srebrenici, najstravičniji zločin na evropskom tlu poslije Drugog svjetskog rata.

“Bošnjaci Sandžaka su dio jedinstvenog bošnjačkog nacionalnog korpusa nad kojim su srpske oružane snage izvršile zločin genocida. Negiranje genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca od strane srpskog predsjednika Vučića predstavlja otvorenu prijetnju bošnjačkom narodu i njihovom opstanku”, saopštilo je Bošnjačko nacionalno vijeće, naglasivši da osuđuje postupak srpskog predsjednika Vučića koji je čestitao dodjelu Nobelove nagrade Handkeu.

Kako se konstatuje iz BNV-a ovaj čin srpskog predsjednika Vučića zapravo je javna podrška aktuelnog srpskog režima ratnim zločinima koje su počinile srpske oružane snage nad nesrpskim narodima na prostoru bivše SFRJ zbog čega je Republika Srbija odlukama međunarodnih sudova proglašena krivom.

Handke u Srebrenici nakon genocida (Foto: oslobođenje.ba, screenshot)

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je prije dva dana, povodom svečanog uručenja Nobelove nagrade za književnost, uputio čestitku austrijskom piscu Peteru Handkeu.

“Srbija Vas smatra za istinskog prijatelja i, biću slobodan da kažem, Vašu Nobelovu nagradu doživljavamo kao da je dobio neko od nas. Sada, uz Ivu Andrića, slavimo još jednog našeg Nobelovca. Nadam se, dragi prijatelju, Vašoj skoroj poseti Srbiji”, navedeno je u čestitiki Vučića.

Austrijski pisac Handke je tokom devedesetih godina podržavao Slobodana Miloševića, negator je genocida u Srebrenici i tokom ratnih sukoba u Bosni i Hrecegovini posjećivao je mjesta gdje su počinjenjeni ratni zločini, uključujući genocid u Srebrenici.

Na dodjeli Nobelova nagrada za književnost Handkeu u Stokholmu nisu prisustvovali predstavnici Turske, Hrvatske, Kosova, Albanije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine, a kontravrezno austrijski pisac njemačko-slovenačkog porijekla je proglažen kao nepoželjna osoba-“persona non garata” u Sarajevu i na Kosovu.

Povezane vijesti