23 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Sandžak Srbija

BNV: Zabrinjava višednevno gomilanje srpske vojske i ratne tehnike, tenkova i raketnih bacača na Rogozni

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), Jasmina Curić uputila je pismo predsjednici Vlade Srbije Ani Brnabić i ambasadama „Prijatelji Sandžaka“ u Beogradu u kojem zahtjeva da se poništi politička dobit ostvarena genocidom u Bosni i Hercegovini.

U pismu se izražava zabrinutost za budućnost Bošnjaka u Sandžaku zbog učestalo održavanje nenajavljenih vojnih vježbi i kretanje srpskih oružanih snaga kroz Sandžak koje Bošnjaci sa pravom doživljavaju kao realnu opasnost po biološki opstanak.

„Posebno zabrinjava višednevno gomilanje srpske vojske, vojne ratne tehnike, tenkova i raketnih bacača, ovih dana na planini Rogozna iznad Novog Pazara”, naglasila je predsjednica Curić.

Prolazak tegljača sa oklopnim borbenim vozilima Vojske Srbije kroz Novi Pzar prije dva dana

“Usvajanjem ovog zahtjeva Vlada Republike Srbije spriječila bi srpske oružane snage da u Sandžaku ostvare svoju javno izrečenu prijetnju da će Novi Pazar doživjeti sudbinu Vukovara, a Sjenica sudbinu Srebrenice”, stoji u pisu upućenom predsjednici Vlade Srbije.

Ocjenjuje se da dosadašnji tolerantan odnos od strane međunarodne zajednice prema zločinima u Bosni i Hercegovini motiviše srpsko nacionalno rukovodstvo da nastave praksu etničkog čišćenja i ostvare genocidne prijetnje nad Bošnjacima Sandžaka.

“Sve to čini da se Bošnjaci Sandžaka osjećaju nesigurnim u Republici Srbiji”, podvlači predsjednica BNV.

Iz Bošnjačkog nacionalnog vijeće zaključuju da kao aktivni učesnici Mirovne i Međunarodne konferencije o bivšoj SFRJ pozivaju na poštivanje usvojenog stava da se na prostoru bivše Jugoslavije neće priznavati teritorijalna osvajanja silom i etničkim čišćenjem kao svršen čin.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: