Aktuelno Društvo Sandžak

BNV započelo dodjelu besplatnih udžbenika za srednjoškolce u nastavi na bosanskom jeziku

Predstavnici Bošnjačkog nacionalno vijeće (BNV) započeli su posjete srednjim školama u Sandžaku u kojima se izvodi nastava na bosanskom jeziku i dodjelu besplatnih udžbenika.

Tokom posjete Ekonomsko-trgovinskoj školi u Novom Pazaru predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasminom Curić je čestitala svim đacima početak školske godine uz poruku da je znanje najveći lični kapital, a istovremeno najbitniji resurs zajednice i uslov za razvoj.

“Posebnu čestitku upućujem roditeljima uz poruku da obrazovanje na maternjem jeziku pruža znanje o sopstvenom jeziku, književnosti, historiji, kulturi i tradiciji i da se sticanjem takvog znanja izgrađuje samopoštovanja što je uslov za odgoj zdrave i uspješne osobe. Pa stoga molim roditelje da istraju u svojim odlukama da im se djeca obrazuju na maternjem jeziku i da savladaju sve prepreke i otpore na koje nailaze. Podjela besplatnih udžbenika školama koje su u nastavi na bosanskom jeziku je jedan od dokaza napora Bošnjačkog nacionalnog vijeća da obrazovanje na bosanskom jeziku bude kvalitetno i okrenuto ka usavršavanju, ali i naših razumijevanja za zahtjevne ekonomske okolnosti u kojima se nalaze roditelji učenika u Sandžaku”, izjavila je predsjednica BNV-a.

Ona je podsjetila da obrazovanje na bosanskom jeziku traje već sedam godina i pohađa ga 15 671 učenik u 39 obrazovnih ustanova.

“Imamo tendenciju rasta i broja đaka i broja ustanova. U Prijepolju već dvije godine imamo nastavu na bosanskom. BNV ulaže velike napore da nastava na bosanskom jeziku zaživi u svim gradovima Sandžaka. Ono što je usporilo ovaj proces to je donošenje zakona o reformi obrazovanja, pa se čekalo da se reformiše, najprije, obrazovanje na srpskom, a nakon toga i obrazovanje na jezicima manjina i manjinskih naroda. Timovi Bošnjačkog nacionalnog vijeća, sastavljeni od eminentnih stručnjaka u oblasti obrazovanja, su još u junu 2018. godine u zakonom propisanom roku dostavili Ministarstvu prosvjete reformisane programe nastave za školsku 2019/2020 za drugi i šesti razred osnovne škole na odobrenje. Isti programi su do kraja 2018. godine, ocijenjeni najvišom ocjenom, odobreni i objavljeni u Službenom glasniku Republike Srbije (Prosvjetni glasnik”, ukazale je Jasmina Curić.

Za nastavu na bosanskom jeziku u pripremnom predškolskom programu, osnovnim i srednjim školama u upotrebi je 200 udžbenika od kojih su 52 autorska udžbenika i 148 prevedena udžbenika, što je, kako je ocenila predsjendica BNV-a, sam po sebi dovoljan podatak uspješnosti i brzog napretka implementacije nastave na bosanskom jeziku.

Nastava na bosanskom jeziku u Sandžaku je počela 2013/2014 te ove godine ulazi u sedmu školsku godinu.

Predstavnici BNV-a su u pondjeljak poklonili Čitanku za III razred učenicima Ekonomska škola koja je jedna od najprestižnijih srednjih škola u Sandžaku koja nastavlja kontinuitet u pogledu nastave na bosanskom jeziku. Podjele besplatnih udžbenika nastavljeno u Tehničkoj školi u Novom Pazaru i ove sedmice biće nastavljeno drugim srednjim školama u Sandžaku.

Nabavku udžbenika je finansirala Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) koja je i prethodnih godina odvojila znatna sredstva za podršku nastavi na bosanskom jeziku.

Povezane vijesti