Aktuelno Društvo Nova Varoš Srbija

BNV: Zbog bosanskog jezika da se i Gimnazija u Novom Pazaru uvrsti u pilot-projekat državne mature

Bošnjačko nacionalno vijeće uputilo je srbijanskom Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja zahtjev za uvrštavanje Gimnazije u Novom Pazaru, u kojoj se nastava izvodi na bosanskom jeziku, u pilot-projekat državne mature koji će biti sproveden u maju 2020. godine.

U prvo testiranje državne mature uvršteno je više od sto škola, a osim gimnazija u kojima se nastava odvija samo na srpskom jeziku, u ovo testiranje uvrštene su i gimnazije u kojima se nastava odvija na nekom od jezika nacionalnih manjina (bugarskom, mađarskom..).

“Na spisku predviđenih gimnazija nema ni jedne u kojoj se nastava izvodi na bosanskom jeziku te je Bošnjačko nacionalno vijeće u cilju unapređenja procesa obrazovanja na bosanskom jeziku i ravnopravnosti obrazovnih modela, uputilo i zahtjev za uvrštavanje Gimnazije u Novom Pazaru u ovaj projekat. Državna matura će biti jedini uslov za upis na fakultet te je uvrštavanje Gimnazije u Novom Pazaru, u kojoj se nastava izvodi na bosanskom jeziku u pilot-testiranje državne mature planirano za maj 2020. godine bitno radi provjere kako znanja učenika, tako i standarda za bosanski jezik za kraj srednje škole”, ukazano je iz Bošanjčkog nacionalnog vijeća (BNV).

Dodaje se i da je Bošnjačko nacionalno vijeće usmjereno na uspješnu saradnju sa Ministarstvom prosvjete kako bi obrazovanje na bosanskom jeziku bilo kvalitetno i okrenuto potrebama učenika.

Nastava na bosanskom jeziku traje sedam godina i nju pohađa 17 235 učenika u sandžačkim obrazovno-odgojnim ustanovama.

Povezane vijesti