Bosna i Hercegovina Globus Srbija Turska Zdravlje Život

Bosna i Turska najčistije, Holandija zemlja ljudi s najprljavijim rukama u Europi

Rezultati jednog istraživanja o navikama pranja ruku u evropskim zemljama pokazalo je da su Bošnjaci i Turci najčistiji, a Holanđani najprljavija nacija na starom kontinentu.

Istraživanje Gallup Internationala je pokazalo da u Holandiji svaka druga osoba ne pere ruke nakon upotrebe toaleta.

Na pitanje ‘da li nakon odlaska u toalet perete ruke sapunom i vodom’, sa pozitivnim ogovorom od 96 posto upitanika, Bosna i Hercegovina je dobila titulu najhigijenskije zemlje u Evropi, a Turska je na drugoj poziciji sa 94 posto onih koji su potvrdili da peru ruke nakon odlaska u toalet.

Prema tom istraživanju Francuska ima 62 Španija 61, Belgija 60 i Italija 57 procenata građana koji vodom i sapunom obavljaju higijenu ruku nakon odlaska u wc.

Kako se ističe, s druge strane, balkanske zemlje poput Makedonije (82%), Kosovo i Srbije (83%) i Rumunjske (84%) imaju viši stepen kulture za higijenom od Rusije (63%), Austrije (65%) i drugih europskih zemalja.

Antropolizi, sociolozi i drugi eksperti za ovu oblast konstatiraju da kultura pranja ruku nakon korišćenja toaleta u zemljama gdje je to praktikuje veliki procenat stanovništva bila pod dugogogodišnjem utjecaju otomanske, odnosno islamske kulture.

“Navike poput uzimanja abdesta (pranja ruku, lica, i drugih dijelova tijela radi namaza-molitve) koje proizlaze iz muslimanskog stanovništva, znatno su utjecale na navike pranje ruku u ovim zemljama i smatra jednim od ključnih razloga za visok stepen svijesti o važnosti higijene ruku”, zaključuju stručnjaci.

Povezane vijesti