Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Sandžak Srbija

Bosna matica, potreba za jačanja odnosa između Sandžaka i Bosne i Hercegovine

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić je, tokom posjete Bošnjačkom nacionalno vijeću (BNV), u izjavi medijima poručio da država Srbija koja traži određena prava za sve Srbe u regionu trebala bi prije svega svojim primjerom pokaže i da ta prava i te mogućnosti pruži svim drugim građanima koji nisu Srbi a žive na prostoru Republike Srbije.

 

“To bi pokazalo da su oni vjerodostojni i to bi pokazalo da ono što oni traže za Srbe u regionu da su spremni da daju drugima i drugačijima na svojoj teritoriji. Nerealno je da tražite nešto što niste spremni dati drugima, a tražite za svoje na nekom širem prostoru. Raduje me ono što sam čuo danas u Bošnjačkom nacionalnom vijeću. Postignuti su veliki rezultati, ali mnogo veći zadaci su pred nama u izgradnji institucija, mogućnosti i prava za narod koji predstavljamo”, istakao je Salkić.

On je ukazao da “svi uvijek moramo zajedno biti svjesni da nam je Bosna i Hercegovina matica, da smo jedan narod, da imamo jedan jezik i da naše koračanje prema budućnosti treba biti zajedničko i treba biti koordinirano i trebamo biti naslonjeni jedni na druge.“

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić je izrazila zadovoljstvo što je BNV ugostilo čovjeka koji je, kako je podvukla, simbol borbe za čast, dostojanstvo i slobodu.

„Mi imamo dosta zajedničkih tema, dosta problema i imamo zajednički postavljene ciljeve. Na današnjem sastanku sam predstavila aktivnosti i rad Bošnjačkog nacionalnog vijeća i planove za naredni period i naglasila potrebu jačanja odnosa između Sandžaka i Bosne i Hercegovine“, istakla je Curić.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić posjetio je i Gradski muzej u Novom Pazaru pri čemu mu je predstavljena redovna postavka ove novopazarske ustanove kulture.

Direktor Gradskog muzeja Fuad Baćićanin je prilikom te posjete istakao da je novopazarski gradski muzej svijetli primjer uspješne saradnje između ustanova kulture iz Sandžaka i iz Bosne i Hercegovine, navodeći zajedničke projekte novopazarskog i sarajevskog muzeja.

– “Godine borbe za slobodu, čast i dostojanstvo”

Bošnjačko nacionalno vijeće večeras je organiziralo i promociju knjige “Godine borbe za slobodu, čast i dostojanstvo”, autora Ramiza Salkića.

Promotori knjige su bili Samir Karić, recenzent i Emir Zlatar, generalni sekretar Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) iz Sarajeva.

„Ovo je jedno autobiografsko izdanje koje će biti značajno u decenijama koje dolaze i gdje se na najbolji mogući način mogu vidjeti slučajevi diskriminacije nezabilježeni u demokratskom svijetu“,rekao je Emir Zlatar.

Autor knjige Ramiz Salkić istakao je da je knjiga njegov dug i zahvalnost onima koji su dali svoje živote za BiH, naglašavajući da je knjiga i u čast onima koji se bore za svoju domovinu, koji su se vratili na svoja ognjišta dodajući da su oni danas najveći heroji.

„Ova knjiga je svojevrsno svjedočanstvo o stanju, statusu i sistemskoj diskriminaciji Bošnjaka na prostoru entiteta Republika Srpska, koju nad Bošnjacima provode vlasti ovog bh. entiteta“,naglasio je Salkić.

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS boravi u višednevnoj posjeti Sandžaku tokom koje posjećuje predstavnike lokalnih samouprava, političke organizacije u Sandžaku, ustanove kulture i tokom koje će učestvovati na konferenciji povodom 21. februara – Međunarodnog dana maternjeg jezika i Dana školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Izvor i foto: bnv.org.rs

Povezane vijesti