Aktuelno Društvo Turska

Bošnjaci Turske jedinstvom pobjedili vulgarnost

Predstavnici udruženjam vakufa i asocijacija Bošnjaka i Rumelija u Turskoj, kao i narodni poslanik Partije nacionalnog pokreta (MHP) Saffet Sancakli, nakon jučerašnjeg susreta sa glavnim urednikom Beyaz TV, u Ankari, postigli su dogovor da komentatoru Rasim Ozan Kutahyaliju bude zabranjeno pojavljivanje na tv ekranima.

Kutahyali, protiv kojeg se vodi sudski postupuka pred sudom u Istanbulu, je prije skoro dvije godine, uživo u tv emisiji. kao kometator izrekao tešku i vulgarnu uvredu na račun Bošnjaka.

“Članovi Platforme dobrovoljaca morala se u Ankari, na sastanku gdje je prisustvovao i Safet sancakli, susrela sa glavni urednikom Beyaz TV Osmanom Gokcekom. Na kraju razgovora je postignut dogovor da Beyaz TV prekine sve odnose sa Rasimom Ozan Kutahyalijem. Naša pravedna borna je okončana pobjedom. Rasim Ozanu Kutahyaliju je zabranjeno da se pojavljuje na ekranima”, objavio je Saffet Erdem, jedna od predstavnika Bošnjaka u Istanbulu i predsjednik Vakufa prijetelja Bosne i Hercegovine.

Među Bošnjacima Turske je ovaj dogovor ocjenjen sa: “koliko smo jaki kada smo zajedno”.

Pod naslovom “Crna mrlja na bijelom tv ekranu” predstavnici bošnjačkih udruženja iz Istanbula su, prije zakazanog susreta u Ankari, bili najavili nastavak protesta ispred Beyaz TV u Istanbulu. Od protesta koji je bio zakazan za večeras se odustalo, ovjavilo je Udruženje Bosna-Sancak iz Bajrampaše.

Predstavnici udruženja koja okupljaju Bošnajke u Istanbulu, sa još nekoliko desetina građana, protestovali su prošle hefte ispred “Beyaz TV” koja je bila počela de emituje program koji vodi Rasim Ozan Kutahyali. Oni su na mirnom protestu osudili ponovno pojavljivanje ovog kometatora na TV ekrane i zatražili da se to odmah prekine.

Prije povratka na tv ekrane Kütahyali je izjavio da nije bio svjestan šta je tada rekao. Njemu se pred sudom u Istanbulu sudi pod optužbom da je vrijeđao Bošnjake na televizijskom kanalu “javno ponižavajući dio stanovništva na osnovu religije sekte društvene klase, spola i razlike u regiji”.

Nakon što se nekoliko puta nije pojavio pred sudom privela ga je policija.

“Bukvalno sam prije 21 mjesec sebi napravio magareću uslugu. Tog trenutka čuo sam nešto s interneta, a da nisam ni znao što sam rekao Jako sam ljut na sebe i ovom prilikom se izvinjavam, još jednom, svojoj braći Bošnjacima”, poručio je Kutahyali koji je voditelj sportskog programa.

On je kazao i da je ostao bez posla i bez prihoda, te da mu je porodica bila u teškoj situaciji.

U saopštenju organizacija civilnog društva koje u Turskoj okupljaju građane bošnjačkog porijekla istaknuto je da su pokrenuli sudski postupak protiv Rasima Ozana Kutahyalija zbog toga što je u svojstvu komentatora 19. nobembra 2017. na jednoj televiziji izrekao niz uvreda na račun Bošnjaka i da se na sudu nije pojavio na pet zakazanih ročišta.

“Ovaj će slučaj zauzeti svoje mjesto u historiji, ne samo kod Bošnjaka, već i svih koji u ovoj državi žive u jedinstvu, bratstvu i zajedništvu. Jer, još jednom smo videli kako velike skandale mogu da koriste oni koji ne mogu da koriste vozačku dozvolu. Ako bilo tko namjerava vratiti tu osobu na ekran zanemarujući naše moralne vrijednosti trebao bi shvatiti da je u velikoj zabludi. Javnost nikada neće odobriti takvu inicijativu”, poručeno je između ostalog u saopštenju koje je upućeno i zvaničnicima Republike Turske.

Kuatahyali, kontraverzni novinar koji je u Turskoj i ranije imao sličnih ispada, je uživo u emisiji koristio izraz “Kusturmalı Boşnak Saksosu”, što je inače vulgaran i seksistički izrazu koji bi u slobodnom prevodu mogao značiti “oralno zadovoljavanje Bošnjaka od kojeg se povraća” ili da “Bošnjaci moraju povratiti nakon oralnog zadovoljavanja”.

Foto: Bosna-Sancak Kultur ve Yardimlasma Dernegi

Povezane vijesti