Aktuelno Društvo Turska

Bošnjaci u Istanbulu protestovali zbog povratka vulgarnog tv komentatora (VIDEO)

Predstavnici udruženja koja okupljaju Bošnajke u Istanbulu, sa još nekoliko desetina građana, protestovali su sinoć ispred “Beyaz TV” koja je ponovo počela de emituje program koji vodi Rasimu Ozan Kutahyali, komentaor udaljen sa tog medija prije dvije godine zbog teških i vulgarnih uvreda na račun Bošnjaka.

Dün Akşam Boşnaklar Beyaz TV Önünde Protesto etti.

Dün Akşam Boşnaklar Beyaz TV Önünde Protesto etti.Boşnak Sayfası Yönetimi

Gepostet von Boşnaklar am Montag, 19. August 2019

Zgradu Beyaz TV u Istanbulu je obezbjeđivala policija, a skup je protekao bez incidenata.

Predsjednik Udruženja Bosna-Sancak Muhammed Sancaktar je rekao da Bošnjaci nisu oprotili teške uvrede komentator Rasimu Ozan Kutahyali koji već pet mjeseci izbjegava da se pojavi pred sudom i odgovara pred državom.

On je, najoštrije osuđujući ovakav potez Beyaz TV, istakao da se radi rejtinga i interesa Kutahyali ponovo pojavio na televiziji ponižavajući na taj način Bošnjake.

Predstavnici bošnjačkih udruženja na protestu u Istanbulu: Saffet Erdem, Muhammet Sancaktar i Erdogan Erden

“Pretpostavljaju da su Bošnjaci oprostili Rasim Ozanu Kutahyaliju, nisu mu oprostili. Prvo će odgovarati ispred države. Pojavljuje se pred narodom i izvinjava se spominjući našeg velikog lidera rahmetli Aliju Izetbegovića. Ne prihvatamo izvinjenje na ovakav način, prvo će odgovarati pred sudom. Nikako mu nećemo oprostiti sve dok ne bude snosio odgovornost”, poručio je Sancaktar.

Saffet Erdem jedan od predsjednik Vakufa prijetelji Bosne i hercegovine, s Bajrampaše u Istanbulu je ukazao da će ovaj slučast ostati crna mrlja u historiji Turske i da su posebno razočarani što niko nije reogao u ovom slučaju, pogotovo što, kako je naveo, nakon što su saopštenje za javnosti, pored medija, uputiti predsjedniku turskog parlamenta, ministrima, političarima i zvaničnicima te zemlje.

“Ne znam zašto ćute, da li je ova ličnost toliko moćna? Koliko znam u ovoj državi nema moćnijeg od Republike i Ustava. Došli smo da na miran način osudimo ovaj ružni slučaj i zatražimo da se prekine sa emitovanjem oovg programa. Naše saopštenje je potpisalo 104 organizacije civilnog sektora koje zajedno, kao vakufi i fondacije, djeluju uz koordinaciju s državom”, poručio je Erdem.

– Sebi napravio magareću uslugu, izvinjava se “braći Bošnjacima”

Prije povratka na tv ekrane Kütahyali je izjavio da nije bio svjestan šta je tada rekao. Njemu se pred sudom u Istanbulu sudi pod optužbom da je vrijeđao Bošnjake na televizijskom kanalu “javno ponižavajući dio stanovništva na osnovu religije sekte društvene klase, spola i razlike u regiji”. Nakon što se nekoliko puta nije pojavio pred sudom privela ga je policija.

“Bukvalno sam prije 21 mjesec sebi napravio magareću uslugu. Tog trenutka čuo sam nešto s interneta, a da nisam ni znao što sam rekao Jako sam ljut na sebe i ovom prilikom se izvinjavam još jednom svojoj braći Bošnjacima”, poručio je Kutahyali koji je voditelj sportskog programa.

On je kazao i da je nakon što je istao bez posla ostao bez prihoda, te da mu je porodica bila u teškoj situaciji.

U saopštenju organizacija civilnog društva koje u Turskoj okupljaju građane bošnjačkog porijekla istaknuto je da su pokrenuli sudski postupak protiv Rasima Ozana Kutahyalija zbog toga što je u svojstvu komentatora 19. nobembra 2017. na jednoj televiziji izrekao niz uvreda na račun Bošnjaka i da se na sudu nije pojavio na pet zakazanih ročišta.

“Ovaj će slučaj zauzeti svoje mjesto u historiji, ne samo kod Bošnjaka, već i svih koji u ovoj državi žive u jedinstvu, bratstvu i zajedništvu. Jer, još jednom smo videli kako velike skandale mogu da koriste oni koji ne mogu da koriste vozačku dozvolu. Ako bilo tko namjerava vratiti tu osobu na ekran zanemarujući naše moralne vrijednosti zbog trebao bi shvatiti da je u velikoj zabludi. Javnost nikada neće odobriti takvu inicijativu”, poručeno je između ostalog u saopštenju koje je upućeno i zvaničnicima Republike Turske.

Kuatahyali, kontraverzni novinar koji je u Turskoj i ranije imao sličnih ispada, je uživo u emisiji koristio izraz “Kusturmalı Boşnak Saksosu”, što je inače vulgaran i seksistički izrazu koji mi u slobodnom prevodu mogao značiti “oralno zadovoljavanje Bošnjaka od kojeg se povraća” ili da “Bošnjaci moraju povratiti nakon oralnog zadovoljavanja”.

 

Beyaz TV'nin önündeyiz. Bosna Sancak Derneği, Anadolu Yakası Bosna Sancak Derneği ve Bosna Hersek Dostları Vakfı başkanlarının açıklaması…DAHA YENİ BAŞLIYORUZ RASİM OZAN KÜTAHYALI

Gepostet von Boşnak Dünyası am Montag, 19. August 2019

 

Foto, Video: Bosna- Sancak Kultur ve Yardimlasma Dernegi, fb

Povezane vijesti