Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Sandžak

Bošnjaci u Švedskoj: Otvorena prva džamija izgrađena na svojim temeljima

Uz prigodnu svečanost u subotu, 13. aprila, zvanično je otvorena prva bošnjacka džamija u Švedskoj izgrađena na svojim temeljima. Švedski zvaničnici riječima “Boros je postao bogatiji” pozdravili otvaranje džamije u ovom gradu.

Naime, u Švedskoj egzistira 25 bošnjačka džemata (zajednica), koji uglavnom obavljaju vjerske obrede u iznajmljenim prostorima, a jedan od džemata je uspio kupiti crkvene prostorije i preurediti ih u mesdžid.

Vrjedne džematlije grada Borosa, na 70 kilometara jugoistočno od Geteborga, su se organizovali i za 18 mjeseci upornog tada, nakon kupovine zemljišta, izrade plana i izvodjenje radova, uspjeli da ovaj objekat otvore za vjernike i posjetioce.

Džemat Boros broji oko 800 članova, uglavnom Bošnjaka iz BiH i Sandžaka, i sva sredstva za izgradnju džamije ostvarili su preko donatorskih večeri i zahvaljujući brojnim vakifima (dobrotvorima).

Na svečanosti prisutnima su se, izmedju ostalih, obratili muftija za Evropu Islamske Zajednice u BiH Osman ef. Kozlić i glavni imam u Švedskoj Idriz ef. Bara koji su se zahvalili švedskim predstavnicima za, kako su istakli, otvorenost, podrsku i nesebičnu saradnju u realizaciji ovog projekta, neizmjerno važnog za Bošnjake u Švedskoj.

Sa druge strane gostima se obratio načelnik policije grada Borosa Thomas Stakkeberg Jansson. On je pozdravio prisutne islamskim pozdravom “Esselamu alejkum”. Takođe na skupu su govorili i direktor sektora za vjerska pitanja Ake Göransson i župnik Stefan Hiller.
Oni su naglasili da je otvaranjem džamije Boros postao bogatiji.

“To je još jadnom potvrdilo otvorenost švedskog društva za različitost i raznovrsnost, nadasve, slobodu na vjeroispovjest”, poručili su.

Na otvaranju džamije je priređen vjerski program uz učenje Kur’ana i ilahija, u izvedbi džamijskog hora.

“Želimo i ostalim bošnjackim džematima u dijaspori da krenu istim stopama i grade što vise džamija, šireći glas mira i veličajući Gospodara”, poručeno je sa skupa za SNews.

Bošnjačka zajednica u Borosu broji više od 1.500 članova prve generacije koji su došli u Švedsku devedesetih godina i kasnije.

Tekst/Foto: M.B.H.

Povezane vijesti