5 Oktobra, 2023
Aktuelno Društvo Politika Srbija

Bošnjački i Albanski poslanici: Vučić javno prijeti i crta metu Bošnjacima

Poslanička grupa “Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka”, kao jedini opozicioni poslanički klub u Parlamentu Srbije, najoštrije je osudila izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kojima se nastavljaju javne prijetnje, neprijateljstvo i crtanje mete Bošnjacima organizovane preko takozvanih navijača Partizana na utakmici u Novom Pazaru, saopštili su danas.

“Nakon skandaloznog skandiranja u kojima se veliča genocid u Srebrenici, osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić i poziva na novi genocid nad Bošnjacima, predsjednik Srbije u svojim izjavama dodatno podstiče netrpeljivost i javnosti predstavlja kriva slika o građanima Novog Pazara i Sandžaka”, ocijenili su u svom saopštenju.

Oni naglašavaju da su lica koja su predstavljala navijače Partizana “fašističkim divljanjem, glorifikovanjem zločina
genocida nad Bošnjacima”, uz maksimalnu zaštitu policije, provocirala navijače Novog Pazara i izazvala skandalozne prijetnje građanima ovoga grada.

“Tvrdnje Aleksandra Vučića da Bošnjaci ne žele dobro Srbima i Srbiji su zlonamjerna laž kojima predsjednik Srbije pravi samo veći jaz između dva naroda”, upozorili su iz ove poslaničke grupe i pozvali Aleksandra Vučića da, kako kažu, dokaže svoje tvrdnje.

Dalje dodaju, da građani Novog Pazara imaju pravo da se slobodno kreću svojim gradom, bez kordona policije, te da, kako navode, ne slušaju fašističke poruke i gledaju slike osuđenih ratnih zločinaca u svojem dvorištu, te da ih niko zbog toga ne obilježava kao državnog neprijatelja.

“Poslanički klub Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka će nastaviti svoju borbu za oslobađanje institucija sistema koje trenutno vode paralelne strukture duboke države, koje su direktno odgovorne i za organizovanje kriminogenih struktura pod plaštom navijačkih grupa, a čijim monstruoznim zločinima, javnost svjedoči već više mjeseci”, poručuju jedini opzicioni poslanici u srbijanskom parlamentu.

Ukazuju i, da glasno negiranje genocida nad bošnjačkim narodom, te veličanje ratnih zločinaca od strane državnog vrha Srbije i zvaničnih institucija je ohrabrenje i signal huliganima da to rade na svim utakmicama na kojima učestvuju sportski klubovi iz Sandžaka.

“U tom smislu pozivamo međunarodnu zajednicu da pažljivo prati ponašanje Vučićevog režima koji svojom politikom svakodnevno narušava mir i stabilnost na Balkanu”, kaže se u saopštenju koje potpisuju
Predsjednik poslaničke grupe “Ujedinjena dolina- SDA Sandžaka” Šaip Kamberi i njegov zamjenik Enis Imamović.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: