Aktuelno Prijepolje Sandžak Srbija

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) otvorilo ured za Polimlje

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u subotu, 23. februara je otvorilo Područni ured u Prijepolju.

Na svečanosti priređenoj u okviru obilježavanja Dana školstva na bosasnkom jeziku u Sandžaku, predstavnici BNV-a i prisustvo građana i intoniranje bošnjačke hiihne i isticanje bošnjačke, kao i zastave Srbije i EU, otvorili su Područni ured Vijeća u Prijepolju.

Područni ured u Prijepolju namjenjen je Bošnjacima Polimlja i to su prve zvanične prostorije predstavničkog tijela van Novog Pazara gdje se nalazi Glavni ured. Kako je naglašeno među prvi ciljevima BNV-a u Prijepolju je uključivanje sve bošnjačke djece u cjelokupnu nastavu na bosanskom jeziku i, do kraja ove godine, obnova Prijepoljske musale, kao karakterističnog kulturno-historijskog spomenika.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo je na otvaranju poručui da predstavništvo BNV-a u Prijepolju treba bi se obezbjedi sva prava koja pripadaju Bošnjacima u Prijepolju, Brodarevu, Priboju i Novoj Varoši, a koja su garantovana Ustavom i zakonima, kako je podvukao, zemlje u koju zovemo svojom domovinom-Srbijom.

On je poručio da je njegov lični i moto novog saziva BNV-a da nikad ne odustaju.

“Nećemo nikada odustati svo dok svaki Bošnjak, ne samo u Sandžaku, nego sutra u Beogradu, Pančevu, Bačkom Brestovcu, Subotici, Šapcu, Malom Zvorniku, bilo gdje gdje Bošnjaci žele da ostvaruju svoja prava, imaju kapacitet, želju, ljubav da ostvaruju pravo. Ono što im garantuju međunarodna dokumenta i Ustav Srbije i čitav set oko pedeset zakona koji garantuju Bošnjacima službenu upotrebu jezika i pisma, obrazovanja na svom maternjem jeziku, informisanja, zaštita kulture, sva druga intetitetska i statusna prava za koja smo mi dobili podršku 65 posto Bošnjaka u Republici Srbiji”, rekao je Džudo.

Predsjednik i potpredsjednik BNV-a, Esad Džudž (D) i Prof. Dr. Sait Kačapor (L)

– Trokut “Beograd-Ankara-Sarajevo” za sandžačke Bošnjake Božje davanje

On je najavio da će zvaničnici BNV-a u narednom periodu obići trokut “Beograd-Ankara-Sarajevo”, u kojem se Bošnjaci Sandžaka i Srbije nalaze, omogućava ima da se lakše izbore za svoja prava.

“Mi kažemo da nam je domovina Srbija, bez obzira što nas mnogo ne voli, pravo da vam kažem ni mi nemamo neki razlog da nju volimo, ali hoćemo da obezbjedimo sve što nam pripada za naše sunarodnike. Drgi dio je Sarajevo, odnosno BiH, koju mi smatarmo svojom matičnom državom i Republika Turska koju mi u skladu sa međunarodnim javnim pravom smatramo zemljom zaštitnicom. Nama taj trokut je Božje davanje, da se u tom trokutu olakšano borimo i izborimo za sva svoja identitetska i statusna prava.

Prema riječima Džudža svi Bošnjaci će moći da obezbjede sva svoja Ustavom i zakonima zagarantovana prava: pravo na maternji jezik, pismo, nastavu i inormisanje na svom jeziku, zaštitu spomenika kulture i sva druga identitetska i statusna prava”, istakao je predsjednik Vijeća Esad DŽudžo.

“Sljedeci važni zadaci Vijeća, kada je riječ o Prijepolju, koji je simbol suživota i tradicije dvije kulture i dvije vjere, biće da se maksimalan broj učenika uključi u izvođenja kompletne nastave na bosanskom jeziku za koju je već zokružen model. Drugi je obnova prijepoljske Musale do kraja kalendarske godine koji je jedini kulturno historijski spomenik takve vrste u ovom dijelu Evrope”, podvukao je predsjednik Vijeća.

Stručna saradnicu Područnog ureda BNV-a u Prijepolju Merisu Nuković

Predsjednik BNV-a Esad Džudžo je predstavio je stručnu saradnicu Područnog ureda Vijeća, Merisu Nuković, magistricu prava i obratio se prisutnima s molbom da joj pomognu u borbi za ostvarenje prava Bošnjaka.

– Sandžak ne čine samo Novi Pazar, Sjenica i Tutin

Akademski slikar i zastupnik Građanskog monitoringa (GM) iz Prijepolja Mehmed Meša Brničanin je bio među prvima koji se zalagao i zalaže da Prijepolje ima predstavništvo najvećej predstavničkog tijela Bošnajka u Srbiji. Brničanin je izričit u stavu da Sandžak ne čine samo Novi Pazar, Sjenica i Tutin.

Akademski slikar i zastupnik Građanskog monitoringa (GM) iz Prijepolja Mehmed Meša Brničanin

Brničanin je ocjenio da otvaranje Područnog ureda BNV-a za Polimlje historisjki dan i pozvao Bošnjake da shvate važnost borbe za očuvanja civilizacijskih, kulturnih i historijskih vrijednosti kroz ovakav ured.

“Ovaj ured će nam itekako pomoć za budućnost tih generacija koje dolaze i da shvate ozbiljnost svog jezika, svoh postojanja”, kazeo je poznati bošnjački intelektualac iz Prijepolja.

On je izrazio očekivanja da će Bonjačko nacionalno vijeće preko ovog ureda uložiti napore da se sačuvaju pokfretna i nepokretna kulturna dobra.

“Nadam se da će građani, Bošnjaci Prijepolja, Priboja i Nove Varoši ‘podići glavu’, shvatiti da smo mi narod koji ima svoje ime i da će kroz korišćenje svih resursa, koje nam nudi Bošnjačko nacionalno vijeće, staviti do znanja da naše vrijednosti zaslužuju svu svjetsku pažnju. Naprijed moramo da idemo sa svim svojim karakteritikao kao jednog civiliziranog naroda”, poručio je Brničanin.

Područni ured Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Republici Srbiji nalazi se kod prijepoljske Sahat kule, na Trgu Oslobođenja,

Prijepolje je jedna od šest općina regije Sandžak u Srbiji, ima oko 37 hiljada stanovnika od kojih, prema popisu iz 2011. godine, 52 posto čine Srbie i 48 posto Bošnjaci i Muslimani.

Povezane vijesti