Aktuelno Društvo Sandžak

Bošnjačko nacionalno vijeće podsjetilo Bošnjake na značaj nastave na bosanskom jeziku

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je pred početak nove školske godine podsjetilo Bošnjake na značaj nastave na bosanskom jeziku za očuvanje bošnjačkog nacionalnog i regionalnog sandžačkog identiteta.

Kako je saopšteno iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji “zlonamjerni medijski naslovi o kašnjenju udžbenika se objavljuju sa ciljem osporavanja obrazovanja na bosanskom jeziku koje je u procesu stalnog usavršavanja”.

“Bošnjačko nacionalno vijeće osuđuje neprijateljsku kampanju srpskih medija i njihovih satelita u Sandžaku usmjerenu na zaustavljanje procesa nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku te negiranje bosanskog jezika i identiteta Bošnjaka. Timovi Bošnjačkog nacionalnog vijeća, sastavljeni od eminentnih stručnjaka u oblasti obrazovanja, su još u junu 2018. godine u zakonom propisanom roku dostavili Ministarstvu prosvjete (Republike Srbije) reformisane programe nastave za školsku 2019/2020 za drugi i šest razred osnovne škole na odobrenje. Isti programi su do kraja 2018. godine, ocijenjeni najvišom ocjenom, odobreni i objavljeni u Službenom glasniku Republike Srbije (Prosvjetni glasnik)”, navodi se iz BNV-a i podsjeća da je nastava na bosanskom jeziku u Sandžaku počela 2013/2014 školske godine i to za prvi i peti razred osnovne, te prvi razred srednjih škola.

Nastava na bosanskom jeziku po podacima iz školske 2018/2019. godine odvija se u 39 obrazovno-odgojnih ustanova u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju. To uključuje 26 osnovnih škola, 10 srednjih škola i 3 predškolske ustanove. Ukupan broj učenika je 15 671, sa tendencijom daljeg rasta.

“Za nastavu na bosanskom jeziku u pripremnom predškolskom programu, osnovnim i srednjim školama u upotrebi je 200 udžbenika od kojih su 52 autorska udžbenika i 148 prevedena udžbenika, što je sam po sebi dovoljan podatak uspješnosti i brzog napretka implementacije nastave na bosanskom jeziku”, ocjenjuje se iz Bošnjačkog nacionalno vijeće (BNV) i poziva javnost, kako je navedeno, naročito roditelje učenika u nastavi na bosanskom jeziku, da ne potpadaju pod uticaj manipulacija srpskih medija i njihovih satelita u Sandžaku.

Prvi Javni čas bosanskoga jezika u Sandžaku održan je 20. oktobra 2004. godine u osnovnoj školi “Dr. Ibrahim Bakić” u Ljeskovi, opština Tutin.

Bio je to prvi čas bosanskoga jezika u Sandžaku, nakon 97. godina od zabrane njegove upotrebe i preimenovanja u srpsko-hrvatski jezik 4. oktobra 1907. godine, odlukom austrougarskog guvernera Bosne i Hercegovine Buriana.

Nakok toga, tokom novembra i decembra 2004. godine, održano je na desetine seminara za učitelje i nastavnike, sprovedena je anketa roditelja i objavljen nastavni plan i program bosanskoga jezika u Prosvjetnom glasniku Republike Srbije, a nastava bosanskoga jezika počela je početkom drugog polugodišta školske 2004/2005. godine.

Povezane vijesti