Politika Regija

Šabani: Bošnjak u pregovaračkoj ekipi Kosovo – Srbija

Na vanrednoj sjednici Skupštine Republike Kosova, prije tri dana, usvojena je Rezolucije o procesu dijaloga za normalizaciju odnosa između Republike Kosova i Republike Srbije. Na skupštinskom zasjedanju je odlučeno da u Pregovarački tim bude uključen bošnjački predstavnik.

Narodni poslanik Koalicije “Vakat” iz Prizrena, Bahrim Šabani kaže da je bio jedini bošnjački predstavnik koji tog dana nije htio da uđe u parlament ako u Pregovrački tim Kosova ne bude i član-Bošnjak.

On je potvrdio da će kosovskom premijeru predložiti da ispred bošnjačke nacionalne zajednice u Pregovarački tim Kosova bude aktuelni ministar za regionalni razvoj Rasim Demiri.

Aktuelni ministar za regionalni razvoj Kosova Rasim Demiri (na fotografiji),  iz Prizrena, predložen je za člana Pregovaračkog tima Kosova

“Tražili smo da u pregovaračkom timu bude član ispred bošnjačke nacionalne zajednice. Na koalicionom sastanku odlučili smo da to bude ministar Rasim Demiri”, pojašnjava Šabani za SNews

Kao jedan od tri bošnjačka poslanika Skupštine Kosova, prije glasanja, obratio se sa govornice i pozdravio odluku o uključivanju jednog člana iz bošnjačke zajednice.

“Pozdravljamo odluku da se ispoštuje naše traženje i u ‘Pregovaračkom timu’ uključi i jedan predstavnik bošnjačke zajednice iz Republike Kosovo. Naše učešće će samo doprinijeti konstruktivnom rješenju. Duži period smo konstantno zahtjevali uključivanje i predstavnika ispred bošnjačke zajednice”, kazao je on i dodao da su na ovu temu imali sastanke sa premijerom Republike Kosovo Ramushom Haradinajem gdje su mu, kako je naveo, prenijeli dva jaka opravdana razloga.

Prvi je razlog, kako je rekao, da su Bošnjaci integralni dio kosovskog društva, kao druga po brojnosti zajednica na Kosovu nakon popisa iz 2011. godine, i kao drugo, što smatramo i glavnim razlogom, što na sjeveru Kosova žive Bošnjaci.

“To bi za njih bilo ohrabrujuće u ovim teškim vremenima kada se odlučuje po ovom važnom pitanju za državu, ali i za naše građane Kosovare, Bošnjake sjeverno od Ibra. Ovim samo želim prenijeti radost i uspjeh našim biračima koji su nas podržali i ukazali nam povjerenje da ih predstvaljamo u ovoj najvećoj državnoj instituciji. Jer, ispoštovali su nas zahtjev i izabrali i bošnjačkog predstavnika u Pregovaračkoj ekipi uoči današnjeg glasanja u Skupštini, dok smo mi cijelo vrijeme bili u kontaktu sa predstavnicima većinske koalicije.
Time smo mi iz bošnjačke Koalicije Vakat pokazali da se nas glas cijeni u institucijama, te su želje našeg naroda, pogotovo onog dijela na sjeveru Kosova uvažene”, rekao je u svom obraćanju poslanik Koalicije “Vakat” koja zastupa Bošnajke Kosova.

Pregovarački tim Kosova će predvoditi potpredsjendik Vlade Fatmir Limaj, a njegov zamjenik je Enver Hoxhaj.

U timu su ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli, zamjenik premijera Dardan Gashi, šef kabineta kosovskog premijera Avni Arifi , predstavnik turske zajednice na Kosovu Mahir Yagcilar i predstavnik bošnjačke zajednice. Iz opozicije je pripalo po jedno mjesto za Demokratski savez Kosova, Pokret Samoopredjeljenje i Socijaldemokratsku partiju i jedan predstavnik civilnog sektora.

Povezane vijesti