Aktuelno Društvo Srbija

Carina u “dubinskim kontrolama” plijeni tekstilnu robu stranog porijekla

Vršeći kontrole van graničnih prelaza srbijanski carinici suzbijaju nelegalne tokove različite robe i osim što time daju doprinos suzbijanju sive ekonomije, sprečavaju da takva roba, najčešće sumnjivog kvaliteta, dospe na tržište.

Kako navode iz Uprave carina Srbije tokom dvije dubinske kontrole 28. i 29. avgusta 2019. godine na putevima u unutrašnjosti Srbije zaplijenjeno je preko 500 kompleta trenerki i 700 pari čarapa sa oznakama robnih marki „adidas“ i „najk“, bez bilo kakve propratne dokumentacije.

U prvom slučaju je prije tri dana, oko 21 sat, na magistralnom putu Nova Varoš-Užice zaustavljen kombi kurirske službe šabačkih registarskih oznaka, u kome je prilikom detaljnog pregleda pošiljaka pronađeno oko 160 dječjih trenerki, sa oznakama poznatih brendova, bez bilo kakve prateće dokumentacije.

Osim toga, postoji i sumnja da je riječ o robi koja povređuje pravo intelektualne svojine ove dve robne marke.

U drugom slučaju je u četvrtak je na putu Čačak-Gornji Milanovac radi kontrole zaustavljen autobus novopazarskih registarskih oznaka, koji saobraća na liniji Tutin-Pančevo.

U njemu je takođe pronađena tekstilna roba stranog porijekla, bez dokaza o izmirenim uvoznim dažbinama.

U velikim kesama, spakovanim u prostor za prtljag putnika, carinici su pronašli 360 uglavnom dječjih trenerki i oko 700 pari čarapa „adidas i najk“, tako da i u ovom slučaju postoji sumnja da se radi i o povredi prava intelektualne svojine.

Foto: Uprava carina Srbije

Povezane vijesti