Aktuelno Društvo Srbija

Carinici Srbije od početka ove godine zaplijenili 10 kila zlata

Zlato je često predmet carinskih zaplijena na graničnim prelazima Srbije. Tokom proteklih pet godina zaplijenjeno preko 60 kilograma ovog plemenitog metala, dok je od početka ove godine zaplenjeno već gotovo 10 kilograma zlata, potvrđeno je iz Uprave carina Srbije.

Poslednji u nizu pokušaja krijumčarenja zlata zabilježen je u večernjim satima, 17. jula 2019. godine na prelazu Batrovci, prema Hrvatskoj, kada je u jednom neseseru otkriveno čak pola kilograma sakrivenog zlatnog nakita.

Nakit je otkriven tokom detaljnog pregleda „golf sportsven-a“ njemačkih registarskih oznaka, kojim je ka svojoj zemlji iz Austrije putovao bračni par turskih državljana.

“U komunikaciji sa carinicima, oni su tvrdili da se nisu slučajno našli u zelenom kontrolnom prolazu, namenjenom putnicima koji nemaju ništa da prijave. Međutim, detaljan pregled koji je usledio je pokazao da to zapravo nije tako.Naime, u torbi putnice je pronađen neseser koji je već na prvi pogled bio teži od uobičajenog. Ispostavilo se da je razlog tome pola kilograma zlatnog nakita, kojim je bio ispunjen. Otvorivši neseser, carinici su u njemu zatekli platnenu krpu u koju je bilo zamotano oko 30 različitih komada zlatnog nakita: nekoliko ogrlica sa dukatima težine i do 60 grama, oko 15 narukvica teških preko 400 grama, 14 dukata različite veličine i težine i šest pari minđuša”, navedeno je u saopštenju iz Uprave carina Srbije.

Kako je riječ o stranim državljanima sud je u hitnom postupku donio presudu o trajnom oduzimanju neprijavljenog zlata, a putnica je uz to platila i novčanu kaznu.

Iz Uprave carina Srbije podsjećaju putnike da se ličnim nakitom smatra onaj koji se nosi na sebi, međutim ukoliko na sebi ili u prtljagu nosite dosta nakita – dužni ste da ga prijavite.

“Veoma je važno da to učinite, jer carinici će veće količine nakita tretirati kao neprijavljene dragocjenosti, pa se lahko možete naći u prekršaju. Zato je najsigurnije da prijavite sve dragocjenosti koje nosite sa sobom i poštedite sebe neprijatnosti i rizika da vam nakit bude privremeno ili trajno oduzet”, navedeno je u upozorenju.

Povezane vijesti