24 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Srbija

CINS: Srpska napredna stranka za kampanje potrošila skoro 23 miliona eura

Srpska napredna stranka (SNS) je u periodu od 2015. do kraja 2020. godine potrošila na izborne kampanje oko 2,7 milijardi dinara ili skoro 23 miliona eura. Sa druge strane, 22 stranke i grupe građana su u istom periodu zajedno potrošile oko dvije milijarde dinara.

Lideri Srpske napredne stranke (SNS) i Socijldemokrtaske partije (SDPS), Aleksandar Vučić i Rasim Ljajić na mitingu SNS-a u novopazarskoj hali “Pendik”

“O tome koliko je vladajućoj stranci važna izborna kampanja govori podatak da su na nju od početka 2015. do kraja 2020. godine potrošili oko 2,7 milijardi dinara ili skoro 23 miliona eura. Najveći dio tog novca otišao je upravo na oglašavanje”, pokazuju podaci koje je analizirao Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

U susret izborima 2022. CINS je objavio bazu „Stranačka kasa“ o finansiranju i troškovima ukupno 25 političkih subjekata – najuticajnijih stranaka i grupa građana čiji je rad kontrolisala Agencija za sprečavanje korupcije.

CINS u ovoj analizi podsjeća se da su naprednjaci još 2014. godine pod hitnim postupkom izglasali Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, čime je strankama dozvoljeno da novac iz budžeta koji dobijaju za redovan rad troše i na izbore.

Izvor: https://www.cins.rs/sns-za-sest-godina-na-kampanje-potrosio-vise-nego-22-stranke-zajedno/

Povezane vijesti

%d bloggers like this: