Aktuelno Društvo Novi Pazar Rožaje Tutin

Čišćenje jezera Gazivode: Učestvovali volonteri iz Tutinu, Novog Pazara i Rožaja

Na Ribarićkom jezeru danas je sprovedena akcija čišćenja i uklanjanja otpada, nastalog kao posljedica poplava koje su početkom juna zadesile opštinu Tutin, saopšteno je iz lokalne samouprave Tutina.

Organizatori ove akcije su pored Opštine Tutin i Grad Novi Pazar, kao i NVO “Put Sredine” . Učestvovali su i mladi iz Studentskg parlamenta Državnog univerziteta u Novom Pazaru i zaposleni iz Ski centra “Hajla” u Rožajama.

U akciji čišćenja prirode, iz tri sandžačke opštine, učestvovalo je više stotina volontera.

Predsjednik opštine Tutin Kenan Hot obišao je volontere i sve ljude koji učestvuju u akciji čišćenja jezera “Gazivode” i tom prilikom i sam uzeo učešće u akciji.

” Veoma je važno da se radi na podizanju svijesti očuvanja prirode uopšteno, a u ovom slučaju posebno to naglasio za jezero Gazivode”, rekao je Hot zahvalivši se svima koji su se pridružili akciji čišćenja jezera.

On je istakao da će Opština Tutin izdvojiti dodatna sredstva sa čišćenje jezera Gazivode i tražiti od države da, kako je ukazao, hitno reaguje da se riješi ovaj problem i da se preduzmu mjere prevencije.

Zaposleni u Ski Centru “Hajla” pridružili su se danas akciji u čišćenju jezera Gazivode u mjestu Ribariće.

“Svjesni smo problema da je deponija koja se nalazi na teritoriji naše opštine, jedan od uzroka pored ostalih divljih deponija zagađenja Ribarićkog jezera i zato smo se odlučili da se priključimo akciji”, istakli su na svom fb profilu iz Ski Centru “Hajla” Rožaje.

U zajedničkoj akciji učestvovali su i predsjednik Opštine Rožaje Ejup Nurković i gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac.

Jezero Gazivode preplavljeno je raznom vrsta otpada i plastičnih flaša nakon skorašnjih poplava. Vodena bujica je u rijeku Ibar kod Rožaja nanijela otpad iz deponije koju koristi Opština Rožaje, kao i iz divljih deponija nizvodno prema Ribariću.

Izgradnjom brane kod Zubina potoka Ribarićko jezero je formirano 1977. godine, dugo je 24 kilometra i nalazi se na teritoriji opština Tutin, Novi Pazar i Zubin potok (Kosovo).

Opština Novi Pazar je, uz podršku srbijanskog ministarstva Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, predstavila projekat i najavila da će orgaizirati Omladinsku radnu akciju “Ribariće 2019” radi izgradnje izletišta i “pazarske plaže” na jezeru Gazivode.

Povezane vijesti