Aktuelno Regija

Clinton na Kosovu povodom 20. godišnjice ulaska NATO trupa

Bivši predsjednik SAD Bill Clinton koji danas boravi u Prištini, povodom 20. godišnjice ulaska NATO trupa na Kosovo, sastao se za zvaničnicima u Prištini

Clintona su na prištinski aerodrom “Adem Jašari”, dočekali prvi zamjenik premijera i ministar vanjskihposlova Behgjeet Pacolli i bivša predsejdnica Kosova Atifete Jahjaga.

Klinton se danas u Prištini sastao sa predsjednikom Kosova Hashmom Thacijem i premijerom Ramushem Haradinajem, objavila je RTK2.

“Htio bih da zahvalim predsjedniku Tačiju. Sjećam se da sam bio impresioniran njime, bio je veoma dobar sa puškom, ali sam bio zapanjen i njegovom mudrošću”, rekao je bivši američki predsjednik Bil Klinton u obraćanju medijima nakon sastanka sa predsednikom Kosova Hasimom Thacijem.

“Mislim da danas cijeli svijet vidi Kosovo kao primjer demokratije i posvećenosti, unaprjeđivanju rasta i postavljanju mira sa svojim susjedima, i to je nešto na čemu svaka država, mala ili velika mora raditi, izvan i unutar granica. Mislim da imate priliku da slavite i u narednih dvadeset godina. Uvek ću biti ponosan na činjenicu što sam bio predsednik Sjedinjenih Američkih država kada vam je bio potreban neko na koga bi se oslonili. Da ne dolazi do ubijanja civila i napuštanja svojih domova, morao je postojati bolji način”, istakao je Clinton.

On se zahvalio narodu Kosova na izgradnji države, društva, funkcionalne vlade.

“To me podsjeća na nešto u šta sam vjerovao i nastavio da vjerujem, a to je da je ispružena ruka bolja od stegnute šake, i vi ste to dokazali. Kosovo zaslužuje da bude u Evropskoj uniji, i u NATO i u mnogim drugim organizacijama. Bio sam zadivljen kada je moj naslednik, predsjednik Džordž Buš priznao ovu zemlju. Vi ste među malo stvari oko kojih se cijela Amerika slaže. I mi ćemo biti složni u tome da nastavite da se razvijate i budete nezavisni”, kazao je Clinton.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci je istakao da je ovo specijalan dan za Kosovo zbog, kako je rekao, zajedničkih angažovanja, zbog slobode, nezavisnosti Kosova.

“Izražavam najveću zahvalost u ime svih institucija i kosovskog naroda vama lično, vašim saradnicima zbog pravične historijske i humanitarne odluke koju ste donijeli 1999. godine da započnete bombardovanje kako bi zaustavili etničko čišćenje kosovkih građana, koji su nasilno proterivani iz svojih domova, kao i mogućnost koju ste im dali da se vrate u njihove kuće i zgrarišta kako bi ponovo izgradili mir i stabilnost. I danas nakon 20 godina Kosovo je nezavisno”, rekao je Thaci.

On je rekao da je tokom ovog čitavog puta Kosovo bilo sa SAD i da je Klintonova ali i podrška SAD-a bila od životnog značaja za nezavisnost i evroatlanske integracije.

Thači i odlikovao bivšeg predsjednika SAD-a Billa Clintona.

“Dakle na osnovu mojih nadležnosti kao predsjednika Kosova i kao vaš prijatelj danas vam dodjeljujem odlikovanje Orden slobode. Ne postoji nagrada kojom mogu da vas nagradim za vaš doprinos jer najveće odlikovanje je sloboda Kosova što se odrazilo na mir i stabilnost u čitavom regionu”, dodao je Thaci.

“Pomogli ste nаm dа dobijemo rat i zаjedno smo izgrаdili mir”, napisao je na Fejsbuku kosovski premijer Rаmush Hаrаdinаj nаkon sаstаnkа sа bivšim аmeričkim predsjednikom Billom Clintonom, danas u Prištini.

Izvor: RTK2; Foto: Predsednik Republike Kosovo

Povezane vijesti