Aktuelno Crna Gora Društvo

Crna Gora: Pušten u rad novi sistem kamera, u svakom trenutku možete vidjeti stanje na graničnim prelazima

U Crnoj Gori je danas pušten u rad servis Ministarstva unutrašnjih poslova „Kamere na graničnim prelazima“, kome se može pristupiti preko sajta MUP-a (http://www.mup.gov.me/ministarstvo) – putem istoimenog banera ili direktno pristupanjem sajtu http://kamere.mup.gov.me.

Građani od danas mogu, u svakom trenutku, da se informišu kakvo je stanje na graničnim prelazima i da, shodno tome, planiraju svoje putovanje.

“Ovaj servis omogućava vizuelni prikaz ulaza i izlaza sa graničnih prelaza iz dvije trake – dolazne i odlazne. U ovom trenutku, kamere su instalirane na šest najfrekventnijih graničnih prelaza tj. moguće je vidjeti trenutno stanje na graničnim prelazima Božaj i Sukobin prema Albaniji, na GP Vraćenovići prema Bosni i Hercegovini, na GP Dračenovac i Dobrakovo prema Srbiji, na GP Debeli Brijeg prema Hrvatskoj”, saopštio je MUP Crne Gore.

Takođe, planirano je da uskoro bude pušten u rad sistem za još tri granična prelaza – Šćepan Polje, Sitnica i Ranče.

Snimcima sa kamera je moguće pristupiti kako sa računara, tako i preko mobilnih telefona, uz korišćenje mobilnog interneta ili WiFi signala.
Video strimovi se učitavaju u HTML5 plejeru, što znači da nije potrebna dodatna aplikacija. Dovoljno je samo “kliknuti” na željeni granični prelaz i sačekati da se učita video.

Kako ocjenjuju iz MUP-a Crne Gore implementacija sistema za vizuelno i pravovremeno informisanje javnosti o intenzitetu saobraćaja na graničnim prelazima je od posebnog značaja tokom ljetnje turističke sezone.

Cilj je, poručuju iz MUP-a,  da se olakša kretanje preko graničnih prelaza kako našim građanima, tako i gostima koji borave u Crnoj Gori.

Podsjeća se da Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore u kontinuitetu preduzima aktivnosti na unaprjeđenju elektronskih usluga, kako bi bili još efikasniji servis građanima i opravdali njihovo povjerenje.

Povezane vijesti