Aktuelno Crna Gora Društvo

Crna Gora: Sutra počinje kampanja „Stop za neregistrovana vozila“

Uprava policije i Nacionalni biroosiguravača Crne Gore od sutra do 30. novembra zajedno sprovode kampanju „Stop za neregistrovana vozila“.

Preventivno – represivna kampanja će se sprovoditi na svim magistralnim i regionalnim putevima, naseljima, lokalnim putevima i ulicama na kojima saobraćajuili se očekuje povećan broj neregistrovanih vozila, a cilj kampanje je sprječavanje učešća neregistrovanih vozila u saobraćaju kao i učešća u saobraćaju vozila kojima je isteklo vrijeme važenja saobraćajne dozvole i vozila koja nemaju propisani broj registarskih oznaka.

I pored činjenice da su predmet stalnih policijskih kontrola, uočeno je i dalje povećanje broja neregistrovanih vozila koja učestvuju u saobraćaju, čiji vlasnici nijesu registrovali svoje vozilo ili nijesu podnijeli zahtjev za registraciju vozila, u zakonskom propisanom roku, navode iy Uprave policije Crne Gore.

Takođe, određeni broj vozila učestvuje u saobraćaju bez registarskih oznaka odnosno bez propisanog broja registarskih oznaka a nerijetki su slučajevi da su na vozilima istaknute neodgovorajuće registarske tablice,napravljene od materijala protivno zakonskim propisima odnosno one koje nije izdao nadležni organ.

Pored naprijed pomenutih mjera i radnji i kontrole prekršaja iz poglavlja „registracija motornih i priključnih vozila“- Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevim, službenici saobraćajne policije će postupati i sankcionisati i ostale prekršaje vozača i učesnika u saobraćaju, u skladu sa zakonom.

Iako cilj kampanje, u okviru koje će od strane saobraćajne policije učesnicima u saobraćaju biti podijeljeno 15.000 flajera a koje je za potrebe kampanje obezbijedio NBOCG, prvenstveno nije sankcionisanje nesavjesnih vozača već preventivno djelovanje, saobraćajni policajci će intenzivno kontrolisati vozila u saobraćaju za vrijeme trajanja kampanje, tako da će vozačima koji se zateknu u korišćenju neregistrovanih vozila u saobraćaju biti uručen prekršajni nalogza ta vozila će biti isčljučena iz saobraćaja, a biće sankcionisani i drugi uočeni saobraćajni prekršaji.

U Crnoj Gori je za 10 mjeseci u 2019. godini zbog neregistrovanog vozila sankcionisano je 10.048 vozača. U 2018. godini službenici saobraćajne policije su sankcionisali oko 13.000 vozača.

Novčanom kaznom od 80 do 350 eura bićete kažnjeni ako u saobraćaju na putu upravljate vozilom koje nije registrovano, odnosno za koje je isteklo važenje saobraćajne dozvole, a pravno lice novčanom kaznom od 500 do 3.000 eura, ukoliko dozvoli da u saobraćaju na putu učestvuje takvo vozilo. Ako učestvujete u saobraćaju sa vozilom koje nije registrovano ili mu je istekao rok važenja saobraćajne dozvole, od strane ovlašćenih policijskih službenika, bićete isključeni iz saobraćaja. Ovaj saobraćajni prekrša je pod stalnim nadzorom Uprave policije i biće predmet pojačane kontrole.

U slučaju da u Crnoj Gori sa neregistrovanim vozilom izazovete saobraćajnu nezgodu Nacionalni biro osiguravača, iz sredstava Garantog fonda, isplaćuje naknadu štete oštećenom licu, a nakon isplate štete od Vas naplaćuje kompletan iznos isplaćene štete, kao i kamate i druge troškove vezane za obradu i isplatu štete.

Povezane vijesti